Raad van State laatste strohalm voor bezwaarmakers Enkhuizerzand

30 november 2020 07:00
Bron: Weeff / Peter Goedhart

ENKHUIZEN – De IJsselmeervereniging en het Comité Behoud Enkhuizerzand proberen vandaag via de Raad van State de ontwikkeling van recreatiegebied Enkhuizerzand te blokkeren. Dit omdat zij vinden dat het ten koste gaat van de natuur en omdat het de omgeving van de historische en beschermde Westfriese Omringdijk te veel aantast.

Enkhuizerzand Stock

Toen bekend werd dat de gemeente het gebied bij het Enkhuizerzand wilde vernieuwen, kwam er veel verzet. Meerdere partijen en inwoners stonden niet achter de vernieuwingen. Ook de provincie zag het plan van de gemeente in eerste instantie niet zitten. Er werd onvoldoende rekening gehouden met de zichtlijnen vanaf het water naar de stad en andersom. Daarnaast vond de provincie dat het aantal van 200 woningen te veel is om echt de beleving en de openheid van het buitendijkse gebied te kunnen behouden.

De provincie gaf een recreatieve aanwijzing; een blokkade om te bouwen. De gemeente Enkhuizen moest terug naar de tekentafel om het bestemmingplan voor het gebied aan te passen. De gemeente en de provincie gingen in gesprek met elkaar. De inwoners mochten ook meepraten over de ontwikkelingen van het gebied. 

Een herstelplan ontstond, met hierin de bouw van 160 huisjes in plaats van 200 huisjes. Daarnaast wordt er niet in het water gebouwd. De provincie ging met het plan akkoord. Het Zuiderzeemuseum en het Erfgoedvereniging Heemschut, die eerder bezwaren hadden, lieten die bij het nieuwe plan vallen. Ook de gang naar de Raad van State vonden zij niet meer nodig. Later ging ook de gemeenteraad akkoord met het bestemmingsplan. 

Raad van State 

Maar het Comité en de IJsselmeervereniging blijven tegen het project en hopen dus vandaag via de Raad van State hun gelijk te halen. Op het moment dat dit inderdaad gebeurt, kan dat serieuze gevolgen hebben voor de plannen in het gebied. Er kan dan geen vakantiepark komen en de gemeente moet terug naar de tekentafel. Daarnaast is de camping al wel in gebruik en zijn de voormalig vaste campinggasten in het gebied ook al verhuisd. 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844