Reacties op plannen voor Enkhuizerzand: “Van mij mogen ze morgen beginnen!”

31 maart 2023 06:02
Bron: WEEFF

Na jaren van gesprekken en plannenmakerij is het inrichtingsplan voor Recreatiegebied Enkhuizerzand eindelijk gereed. EuroParcs kan nu aan de slag met het aanleggen van het openbare gebied en de bouw van het vakantiepark. Inwoners en belangstellenden konden gisteravond alvast een voorproefje krijgen van de plannen.

“Ik zal maar gelijk met de deur in huis vallen: Het strand en zwembad blijven gewoon openbaar toegankelijk.” Met deze woorden opende wethouder Jan Franx de bijeenkomst. De zaal van brouwerij De Werf was gevuld met meer dan tweehonderd belangstellenden.

Veel inwoners waren in aanloop naar de presentatie sceptisch. “Tot nu toe voelt het als een geheimzinnig proces, ik hoop vanavond meer duidelijkheid te krijgen”, stelt een mevrouw. Van tevoren werd kenbaar gemaakt dat er geen centrale vragenronde zou komen, maar dat iedereen na afloop de mogelijkheid zou krijgen om vragen te stellen aan verschillende medewerkers van EuroParcs en de gemeente.

De tekst gaat na de afbeelding verder.

Foto: Impressie van de ‘kustboog’

Hans van Riet, die de planvorming heeft begeleid, presenteerde het inrichtingsplan aan de hand van drie uitgangspunten: het bestemmingsplan, het beeldkwaliteitsplan en het participatieproces met inwoners.

Na afloop waren de meeste belangstellenden voorzichtig positief. “Mooie plannen, maar ik ben nog wel wantrouwend of het allemaal echt gaat gebeuren”, stelt een mevrouw. Ze uit haar zorgen over de komst van de ‘kustboog’ die in het water zal moeten worden aangelegd. “De vergunningen daarvoor zijn allemaal nog niet binnen. Stel het blijkt niet te kunnen, dan is Enkhuizen wel het strand kwijt”.

‘Goed voor de economie’

Een ander is blij om te horen dat alleen het huidige strandpaviljoen, op een andere locatie, zal blijven bestaan. “Er komt geen andere horeca bij, dus dat vind ik positief. Alle bezoekers van het vakantiepark zullen dan ook richting de stad trekken om een hapje te eten, dus dat is ook weer goed voor de economie van Enkhuizen”.

Tijdens de borrel werd het plan nog flink geëvalueerd door de belangstellenden. De een vindt dat de werkzaamheden morgen van start mogen gaan en de ander maakt zich nog zorgen over de verdere uitwerking. Later vandaag volgt een bericht met daarin de uitgebreide plannen uit het inrichtingsplan beschreven.

Niet zonder slag of stoot

Hoewel de plannen redelijk goed werden ontvangen, is het proces voor de nieuwe indeling niet vlekkeloos verlopen. In 2009 werd al door de toenmalige gemeenteraad de kaders voor het nieuwe project aangegeven, waaronder verbreding en verlenging van het strand, betere ligweiden en verplaatsing van de camping naar de noordzijde.

Na verzet van de Provincie moest het plan al eens worden aangepast. Vorig jaar oordeelde de Raad van State na bezwaren van de IJsselmeervereniging dat er nog verbeteringen moeten worden doorgevoerd.

Ook was er behoorlijk commotie over of Enkhuizen wel een goede deal heeft gemaakt met de verkoop van de grond aan de ontwikkelaar. Eind juni 2021 zijn een deel van de geheime documenten al wel openbaar gemaakt op verzoek van de raad, behalve het taxatierapport van de gemeente.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844