Rechtbank legt taakstraffen op voor groepsaanranding bij busstation Hoorn

16 februari 2023 15:40

De rechtbank in Alkmaar heeft aan drie mannen taakstraffen tot 80 uur opgelegd, omdat zij zich schuldig hebben gemaakt aan groepsaanranding. De destijds 20-jarige Kyra werd in 2020 door een groepje ingesloten en aangeraakt. Een vierde verdachte werd vrijgesproken. 

Station Hoorn

Terwijl Kyra op 23 november 2020 in Hoorn op haar bus wachtte, sloot een groepje van vijf jongens haar in. Er werd over haar heen gehangen, er werd gevraagd of ze een vriendje had en er werd met geld gewapperd. Bovendien werd ze door drie van hen betast op haar arm en bovenbeen, terwijl het slachtoffer duidelijk aangaf dit niet te willen. Dit alles gebeurde terwijl de jongens met elkaar lachten en grapjes maakten. 

Het slachtoffer heeft nog altijd veel last heeft van het incident. Bij haar is sprake van slapeloosheid, problemen met concentratie en het herbeleven van de heftige gebeurtenis. “Dit heeft nog altijd invloed op haar levensgeluk”, zei haar advocate twee weken geleden, toen de zaak werd behandeld. 

Er kwamen toen drie verdachten voor, twee uit Hoorn en één uit Leidschendam. Omdat een vierde verdachte – uit Leeuwarden – in 2020 nog minderjarig was, werd zijn zaak achter gesloten deuren behandeld. Tegen de drie werd een maand voorwaardelijke gevangenisstraf en een taakstraf geëist. 

Lagere straffen

De rechtbank heeft vandaag geoordeeld dat er sprake was groepsaanranding, maar komt wel tot lagere straffen. Dit vanwege de persoonlijke omstandigheden en het blanco strafblad. Ook speelt mee dat de zaak al meer dan twee jaar oud is. Het gaat om taakstraffen van 30, 60 en 80 uur. 

Daarnaast moeten de drie mannen het slachtoffer 1.500 euro immateriële schade betalen. Een vierde verdachte, woonachtig in Hoorn, werd vrijgesproken. Hij maakte wel onderdeel uit van de groep, maar heeft zich enige tijd afgewend en was bezig op zijn telefoon. 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405