Rechtbank verbiedt ‘gevaarlijke’ motorclub Hardliners

8 maart 2024 17:36
Bron: NH Media

De rechtbank Noord-Holland heeft vrijdag motorclub Hardliners verboden verklaard. Ook ontbindt de rechtbank de afdelingen, de zogeheten chapters, van de club. De bestuurders van de vereniging krijgen een bestuursverbod van drie jaar. De club moet alle activiteiten per direct staken, anders moeten ze een dwangsom van 1000 euro per dag betalen. 

Vrouwe-Justitia1 justitie stock

Het Openbaar Ministere diende bij de rechtbank Noord-Holland een verzoekschrift in om de motorclub te verbieden. De club was volgens het OM betrokken bij het plegen van aanslagen met explosieven, brandstichting, mishandeling en bedreiging. 

“Het is een cultuur waarin het plegen van strafbare feiten niet alleen wordt gedoogd, maar zelfs wordt gestimuleerd, vergemakkelijkt en opgedragen”, aldus de rechtbank in het vonnis.

Lysander de R.

Hardliners is een Nederlandse motorclub, die in 2019 vanuit de gevangenis in Zaanstad werd opgericht door Lysander de R., kort voordat de rechter een civiel verbod van de Hells Angels uitsprak. De R. was de president van de Haarlemse chapter Hells Angels. Hij zit een celstraf uit van negen jaar.

Hardliners is uitgegroeid tot een van de grootste wetteloze motorclubs van Nederland. Veel leden van andere verboden clubs sloten zich aan bij de Hardliners. De rechtbank ziet het als een hechte en gesloten organisatie waarbij loyaliteit aan de club vooropstaat.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844