Rechter: boa’s bedreigd en gedwongen foto’s te wissen in café ’t Zeepaardje

22 december 2021 13:00

De eigenaar van café het Zeepaardje in Medemblik heeft zich volgens de politierechter niet schuldig gemaakt aan het mishandelen van twee boa’s in september vorig jaar. O. moest vandaag samen met cafébezoeker B. voorkomen, omdat ze de twee boa’s bedreigd en mishandeld zouden hebben, nadat zij foto’s hadden gemaakt van het overtreden van de coronamaatregelen in het café. 

Rechtbank Alkmaar / Café 't Zeepaardje

In september vorig jaar komen twee boa’s zonder uniform het café binnengelopen, om zo te controleren of bezoekers zich aan de toen geldende coronamaatregelen houden. Dat blijkt niet het geval, waarna de boa’s enkele foto’s maken.

O. en B. zouden de boa’s daarna onder dreigende taal hebben gesommeerd om de foto’s te verwijderen, wat een misdrijf is – ambtsdwang. De situatie escaleert en de boa’s worden door O. en verschillende bezoekers naar buiten gedreven. Een boa loopt daarbij lichte verwondingen op.

Geweld niet geschuwd

Volgens de Officier van Justitie had O. vandaag niet in de rechtszaal hoeven zitten als hij de boa’s gewoon hun werk had laten doen. “Boa’s werden belemmerd in hun werk waarbij fors geweld niet werd geschuwd.” Maar volgens de advocaat van O. probeerde de café-eigenaar juist een verdere escalatie te voorkomen. 

De rechter ging deels mee in de eis van het Openbaar Ministerie van 1000 euro geldboete of een gevangenisstraf voor twintig dagen voor beide verdachten. Voor de kroegeigenaar werd het uiteindelijk een voorwaardelijke straf, waarbij de rechter de vele media-aandacht voor het incident en de bijkomende imagoschade meewoog. B. moet de geldboete wel meteen betalen. 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405