Record Store Day groots gevierd in Hoorn: “We hopen komende jaren op nóg meer”

20 april 2024 19:27
Bron: Benno Ellerbroek

Platenzaken over de hele wereld vieren vandaag Record Store Day. In Hoorn wilden Nick en Brenda Staphorst, eigenaren van Uptown Records, daar een extra draai aan geven. Daarom zijn er ook op locaties buiten de platenwinkel optredens gegeven en muzikale films vertoond. “We hebben nog veel meer originele ideeën, hopelijk kunnen we volgend jaar een nog groter aantal ondernemers en organisaties bij het project betrekken”, stelt organisator Irma van der Lubbe.

Wethouder Arthur Helling van de gemeente Hoorn opende de dag vanmorgen om 08.00 uur bij de winkel van Brenda en Nick. Op dat moment stond er al een rij mensen voor de deur, op zoek naar die ene cd of lp die zij nog niet in hun collectie hadden. Met alle vroege vogels werd rekening gehouden door croissantjes en verse koffie te serveren.

De dag in Hoorn is gevuld met muzikale samenwerkingen. “Muziek verbindt mensen en dat is iets wat we in de huidige tijd goed kunnen gebruiken”, vindt Brenda Staphorst. “Het heeft een aantal originele combinaties opgeleverd.” Zo was er onder andere een collectie van The Rolling Stones te zien in een supermarkt, en kon je iets lekkers bij een koffiezaak halen als je verderop een langspeelplaat gratis liet schoonmaken. “Hoe leuk is dat?”

Bekijk hieronder naar een sfeerverslag, gemaakt door Van Hoorn Zeggen (tekst gaat verder onder de video):

In de stad traden Hoornse artiesten op. Zo stonden het collectief Wallplug en rappers Engel & Just in de platenwinkel, gaf Zach Steiner meerdere optredens in een herenmodezaak, en ook bij Expoost waren er akoestische voorstellingen.

Muzikale films en ‘rocken in de kerk’

Ook de bioscoop op het Oostereiland in Hoorn doet mee aan Record Store Day. Vanmiddag is daar een speciale voorpremière vertoond van de documentaire ‘The Stones and Brian Jones’, die op 25 april pas echt te zien is. Vanavond is de film ‘Back to Black’ te zien, over het leven van de in 2011 overleden Engelse zangeres Amy Winehouse, en deze week in première ging.

Als klap op de vuurpijl is de Oosterkerk vanavond het decor voor Church organ rockin, waarbij artiesten uit de regio West-Friesland niet alleen met een gelegenheidsband, maar ook met het kerkorgel spelen. Tijdens de derde editie van dit evenement worden er klassiekers uit de pop- en rockgeschiedenis gespeeld.

Hopen op nog meer samenwerkingen

Irma van der Lubbe nam op verzoek een groot deel van de organisatie van het evenement op zich. Zij organiseert sinds ongeveer een jaar concerten in de platenzaak. “Alle partijen die ik sprak stonden er heel erg voor open om samen iets moois neer te zetten in de stad”, vertelt ze. “Reden voor Ondernemers Stad Hoorn om een financiële bijdrage te leveren. We hebben nog meer originele ideeën, hopelijk kunnen we volgend jaar een nog groter aantal ondernemers en culturele organisaties bij het project betrekken.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844