Recordtitel op de marathon voor schaatsster Irene Schouten

1 januari 2022 19:49

Er staat geen maat op Irene Schouten. Na het succesvol verlopen olympisch kwalificatietoernooi afgelopen week, veroverde Schouten vanmiddag ook de nationale marathontitel op kunstijs. Het was haar zesde titel, een record. Geen enkele schaatsster werd ooit zo vaak Nederlands kampioen.

Irene Schouten NK marathon op kunstijs

Op kunstijsbaan De Meent in Alkmaar won de 29-jarige Schouten na honderd rondes de eindsprint van een groepje van tien schaatssters. Arianna Pruisscher greep het zilver, Iris van der Stelt het brons.

“De finale moest van ver komen”, vertelde een gelukkige Schouten tegen de NOS. “Het werd me lastig gemaakt, ja. Omdat ze allemaal weten dat ik heel graag wil winnen, natuurlijk. Ik denk dat ik hem verdiend heb.”

IJzeren hand

Schouten regeert de laatste jaren met ijzeren hand op de marathon. Haar eerste nationale titel veroverde ze in 2016. In alle edities die volgden kwam ze als winnaar over de streep. In 2020 werd de marathon vanwege de coronamaatregelen niet verreden.

Wijlen Atje Keulen-Deelstra deelde tot vandaag met Schouten het record met vijf overwinningen. De Friezin won in 1975, 1976, 1977, 1978 en 1980.” De teller van Schouten staat na vandaag op zes. “Bizar. En dat op de baan waar ik ben begonnen”, aldus Schouten. “Dat is gewoon heel mooi. 2022 begint helemaal goed.”

Tekst gaat verder onder de tweet.

https://twitter.com/NOSsport/status/1477335576164675587

Volgende maand komt Schouten op de Olympische Spelen in actie. Ze plaatste zich overtuigend op de 3 en de 5 kilometer en rijdt normaal gesproken ook de ploegachtervolging en de massastart.

Meer nieuws uit West-Friesland?
πŸ’¬ Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
πŸ“° Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
πŸ”” Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
πŸ“§ Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405