Rector school Hoorn verslagen na overlijden neergestoken leerling: “Gitzwarte dag”

31 oktober 2022 07:45

“Het is niet te bevatten”, aldus Wessel van de Hoef, rector van de Oscar Romero in Hoorn na de dood van een 14-jarige leerling. De jongen werd woensdagmiddag net buiten school neergestoken en overleed gisteren aan zijn verwondingen. “Het is een gitzwarte dag.”

Rector Oscar Romero, Wessel van de Hoef

“Praten, praten en nog eens praten. Dat is wat er nu moet gebeuren op school”, vertelt Van de Hoef aan NH Radio. Alle lessen zijn vandaag vervallen, licht hij toe. De leerlingen worden opgevangen door de mentoren. “En dan begint het verwerkingsproces.”

Volgens Van de Hoef is het nu belangrijk om zichtbaar te zijn en tussen de leerlingen te staan. “Maar ook om de collega’s in de gaten te houden”, vult hij aan. “Er komt ontzettend veel los bij iedereen.”

De toedracht

De rector heeft kort contact gehad met de familie van het slachtoffer, “maar vanzelfsprekend hebben zij het hoofd nu bij andere dingen.”

“Wij hebben als schoolgemeenschap nu vooral rust nodig”

wessel van de hoef, rector oscar romero school

Met de toedracht van de steekpartij is de schoolleiding nu niet bezig. “Wij houden ons ver van het onderzoek van de politie”, aldus Van de Hoef. De rector en zijn collega’s zijn vooral druk met het verwerken van de gebeurtenis.

Daarom deed Van de Hoef een oproep op NH Radio: “Wij hebben als schoolgemeenschap nu vooral rust nodig, zodat we elkaar de steun kunnen bieden die nodig is.”

Poging tot moord

De jongen (14) werd neergestoken nadat hij ruzie kreeg met een andere tiener, op een parkeerterrein net buiten het schoolterrein. Wat de aanleiding voor die ruzie is, is nog niet bekend.

Vlak na de steekpartij heeft de politie een 16-jarige jongen uit Hoorn aangehouden. Hij zit sinds woensdag vast en wordt verdacht van poging tot moord. Het onderzoek naar de toedracht van de steekpartij loopt nog. 

Reactie burgemeesters

Het slachtoffer woonde in Westwoud, in de gemeente Drechterland. Ook de burgemeesters Jan Nieuwenburg van Hoorn en Michiel Pijl van de gemeente Drechterland laten weten ontzet en verdrietig te zijn. 

“Dit zinloos geweld is niet te bevatten”, aldus burgemeester Pijl. “Mijn gedachten zijn bij de nabestaanden, vrienden en iedereen die dit raakt.” Pijl heeft de familie van het slachtoffer gecondoleerd met het verlies. 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405