Reddingsbrigades weten niet wat ze zien in België: “Ongekende ravage!”

16 juli 2021 07:16

Noord-Hollandse reddingsbrigades die helpen bij de watersnood in onder andere het Belgische Luik, zijn geschrokken van de verwoesting die ze hebben gezien. Wegen zijn weggespoeld of ondergelopen en mensen lopen verdwaasd op straat. De reddingsdienst uit Hoorn moest het zelfs enige tijd stellen zonder gids: “Zelfredzaamheid krijgt een nieuwe betekenis”, tweet de dienst vanuit het rampgebied.

Peter Smit van de reddingsbrigade Stede Broec staat in een sporthal in Luik op adem te komen van een intense nacht. “Er waren harde stromingen waardoor wij met de boot soms niet bij mensen konden komen die op daken vast zaten. Het water is nu flink aan het zakken, maar er zijn nog steeds mensen in nood”, vertelt hij op NH Radio.

Veel tijd om te rusten is er niet. De brigade maakt alweer plannen om het getroffen gebied opnieuw in te gaan. “We hebben hier heel wat jaren voor getraind. Maar als je dan opgeroepen wordt, dan voel je toch wel de adrenaline”, omschrijft Smit zijn gevoel. 

‘Normaal op zee, nu door de straten’

De reddingsbrigade uit Hoorn werd vannacht geconfronteerd met een ravage.  Op filmpjes die de dienst op Twitter plaatst, is de verwoestende kracht van het water goed te zien. Bomen zijn afgeknapt en auto’s zijn weggespoeld. “Een ongekende ravage”, aldus de reddingsbrigade. 

De gids die de eenheid had, is vertrokken en niet meer teruggekomen. Ook werkte Google Maps op een gegeven moment niet meer, en dus kwam het aan met de zelfredzaamheid van de brigade.

Inmiddels kan ook de reddingsbrigade uit Hoorn op adem komen op een verzamelplaats voor de hulpdiensten. 

De leden van de reddingsbrigades kregen gisternacht om 3.00 uur een belletje of ze zich gereed wilden maken. In de uren daarna moest een ploeg worden samengesteld, werd de reddingsboot in gereedheid gebracht en werden attributen zoals reddingsvesten en zaklampen verzameld. 

Alle eenheden verzamelden zich bij de brandweerkazerne in Amstelveen. Ze komen uit de Zaanstreek, Noord-Holland Noord en de IJmond. 

Beluister hieronder het hele gesprek dat NH Radio had met Peter Smit van reddingsbrigade Stede Broec

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844