Reddingsmaatschappij groots uitgerukt voor omgeslagen catamaran op het IJsselmeer

19 oktober 2021 11:58

De reddingsmaatschappij moest gisteren groots uitrukken voor een omgeslagen vaartuig op het IJsselmeer. Zowel de brigades uit Andijk, Enkhuizen en Medemblik werden ingezet, maar ook werd er gebruik gemaakt van een reddingshelikopter en een vliegtuig van de kustwacht. Niemand raakte gewond, al was de opvarende wel enorm gechrokken.

Het omgeslagen vaartuig werd gistermiddag ontdekt door een langsvarend charterschip. Het bleek te gaan om een omgeslagen catamaran, die voer tussen Enkhuizen en Stavoren. De opvarende had zichzelf uit het schip kunnen halen en was op de omgeslagen romp van de boot gaan zitten.

“We kunnen wel stellen dat de geredde opvarende vanmiddag erg veel geluk heeft gehad met het op dat moment passerende charterschip”, zegt de reddingsbrigade van Enkhuizen.

Via de Kustwacht werd de hulp ingeroepen van de verschillende reddingsmaatschappijen in West-Friesland. Vrijwilligers van de brigades uit Andijk, Enkhuizen en Medemblik snelden het water op, ondersteund door een SAR helikopter en een kustwachtvliegtuig.

Lastig te bergen

Al snel werd duidelijk dat de man op de romp van het schip in zijn eentje was. Bij een zoekronde door het vliegtuig werden ook geen andere drenkelingen gevonden. De situatie bleek snel onder controle, waarna de man die op de catamaran voer naar het reddingstation in Enkhuizen werd gebracht om daar op te warmen en van de schrik bij te komen.

Het bergen van de catamaran bleek lastiger te gaan. De reddingsbrigade in Enkhuizen noemt dit zelfs onbegonnen werk. Uiteindelijk werd een vaartuig van Rijkswaterstaat opgeroepen, die het bergen van de catamaran gistermiddag verder op zich heeft genomen. 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405