Regionale Veteranendag krijgt extra lading door oorlog Oekraïne

20 juni 2022 10:18

Zaterdag vond na twee jaar van uitstellen eindelijke de regionale veteranendag plaats. Oorspronkelijk was het plan dit plaats te laten vinden ter viering van 75 jaar vrijheid in 2020. “Corona heeft daarbij roet in het eten gegooid. Hulde aan de organisatie. Het zag er fantastisch uit”, aldus René Assendelft die zelf ook een veteraan is. Een term die niet leeftijdsgebonden is. “Bij oude veteranen denk je aan Indonesië en Nieuw-Guinea. Maar je hebt ook de wat jongere veteranen uit bijvoorbeeld Libanon. Zelf ben ik een veteraan uit de tijd van voormalig Joegoslavië.”

Na de Tweede Wereldoorlog werd lange tijd gedacht dat dit de laatste oorlog in Europa zou zijn. “Maar in Bosnie heb ik de ellende zelf gezien en dan denk je dat gebeurt niet meer. Helaas zien we dat dit nu niet zo heel veel verder weer volop aan de gang is. Oorlog kent alleen maar verliezers. Dat het anno 2022 weer op deze schaal plaatsvindt doet ontzettend pijn. Het leed van de bevolking is hartverscheurend.”

Het geeft een extra lading aan deze regionale Veteranendag, aldus René Assendelft. “Daarnaast is het belangrijk mensen ontmoeten die in dezelfde omstandigheden hebben gediend. Het praat het makkelijkste met mensen die hetzelfde hebben ervaren.”

Raadhuisplein veranderd in legerkamp

De dag begon met een bijeenkomst in de kerk met een aantal sprekers. “Hier voelde je wat de mensen met zich meedragen. Dat komt ook binnen.” Na een kranslegging startte het informele gedeelte dat ook toegankelijk was voor het publiek.

Hiertoe werd het Raadhuisplein veranderd in een legerkamp met legervoertuigen en diverse kramen. Ook het Korps Nationale Reserve was aanwezig. “Mensen die naast hun baan of studie in de avonduren en weekenden een baan vervullen voor Defensie binnen Nederland”, vertelt sergeant Carlo. “Gemiddeld twee tot drie avonden in de maand en een tot twee zaterdagen.” Aan reservisten worden dezelfde eisen gesteld als aan reguliere militairen. “In Limburg hebben vorig jaar heel veel reservisten geholpen met de zandzakken. Dan moet je een flink dagdeel met zand kunnen sjouwen en niet na drie zakken al klaar zijn.”

Uitzending – 18 juni 2022

Beluister het gesprek met Rene Assendelft over het belang van de regionale veteranendag.

Het belang van de regionale veteranendag

Uitzending - 18 juni 2022

Het Korps Nationale Reserve was aanwezig op de regionale veteranendag in Hoogkarspel. Beluister het gesprek met sergeant Carlo.

Korps Nationale Reserve aanwezig op regionale veteranendag

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405