Regisseur Zwarte Avonden: heel dankbaar dat we twee voorstellingen mogen spelen

27 november 2021 10:32
zwarte avonden
Bron: Aangeleverd

In een uitverkocht Kerkhuys in Spanbroek vond gisteren de première plaats van de voorstelling Zwarte Avonden. Dit weekend staan er nog twee opvoeringen gepland. De eveneens uitverkochte voorstelling van vanavond kan gewoon doorgaan. De derde avond op zondag moet door de aangescherpte corona maatregelen helaas worden verzet. “Maar we zijn heel dankbaar dat we deze twee voorstellingen mogen spelen,” laat regisseur Lore Koelemeijer weten.

Oorspronkelijk wilde Koelemeijer samen met haar compagnon Wim de Haan begin 2020 een voorstelling neerzetten over de wapendroppings in de Tweede Wereldoorlog op de Zomerdijk en deze daar opvoeren. Het werd opgezet als een project van vijf jaar. “Elk jaar wilden we een voorstelling maken door de ogen van een ander personage dat de oorlog heeft meegemaakt. Maar we werden helaas getroffen door corona.”

Omdat corona nog altijd niet weg is werd gekozen voor een kleinere opzet. “Een soort preview op de grote voorstelling. Naast de donkere, duistere avonden van de wapendroppings is de titel Zwarte Avonden ook een verwijzing naar het verzet van de kunstenaars die zich niet inschreven bij de cultuurkamer. Zij maakten kunst in verzet tijdens zogenoemde Zwarte Avonden.”

Verschillende perspectieven

In de voorstelling van een uur worden verhalen verteld vanuit verschillende perspectieven. De vrouw van de verzetsman, maar ook de vrouw van de landwachter. Ze voelen zich op heel veel momenten in de oorlog hetzelfde maar kunnen niet met elkaar in gesprek omdat ze allebei aan de andere kant staan. Ook een kind dat alles zag op de Zomerdijk maar niets mocht vertellen is een van de verhalen die aan bod komt. “Het zijn losse scenes waarin we een rode draad hebben gevonden.” Twee muzikanten, Jeroen Wals en Jim Riedijk, begeleiden de voorstelling muzikaal. “In veel scenes wordt weinig tot niet gesproken. Door hun bijdrage krijgt zo’n scene een hele andere lading.”

21, 22 en 23 januari staan ook voorstellingen gepland. Hiervoor zijn via www.uitdeklei.nl nog enkele kaarten beschikbaar.

Uitzending – 13 november 2021

In een uitverkocht Kerkhuys in Spanbroek vond gisteren de première plaats van de voorstelling Zwarte Avonden. Ook de eveneens uitverkochte voorstelling van vanavond kan gewoon doorgaan. Beluister het interview met regisseur Lore Koelemeijer.

Regisseur Zwarte Avonden: heel dankbaar dat we twee voorstellingen mogen spelen

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405