Rellen in Hoorn door goede voorbereiding in de kiem gesmoord

20 juni 2020 21:50
JP Coen

Vanmiddag gaf burgemeester Jan Nieuwenburg ook aan WEEFF Radio een reactie naar aanleiding van de rellen rondom de JP Coen demonstraties gisteren in de Hoornse binnenstad.

“De demonstraties voor en tegen het JP Coen monument zijn rustig en vreedzaam verlopen. We vinden het belangrijk dat mensen hun stem kunnen laten horen. Recht van demonstratie is een grondrecht. Ik ben heel blij dat dit in ieder geval heeft kunnen gebeuren. We weten dat rondom JP Coen de meningen uiteen lopen. Mijn principiële overtuiging is dat mensen deze mening moeten kunnen uiten.”

Tijd voor een nieuwe discussie rondom JP Coen?

“We hebben negen jaar geleden een hele goede discussie gehad,” vertelt burgemeester Nieuwenburg. “Ongeveer twee derde van de mensen zei toen dat het beeld moest kunnen blijven staan. Met een hele duidelijke aanwijzing dat JP Coen zeker geen schoon blazoen heeft.”

“We vinden het vooral belangrijk dat dit verhaal kan worden verteld. Hij is geen held maar een slijpsteen voor een hele goede discussie over de geschiedenis van onze stad. Of er een nieuwe discussie volgt ligt bij de samenleving en de gemeenteraad.”

Relschoppers overschaduwen vertolking van meningen omtrent JP Coen

“Het is betreurenswaardig dat relschoppers de vertolking van die meningen overschaduwen. Dat kan nooit de bedoeling zijn van mensen die demonstreren. Ik beschouw dit echt als een incident die buiten de demonstraties valt.”

“Je sluit het nooit helemaal uit dat mensen op eigen gelegenheid in een soort slipstream van de georganiseerde demonstranten uiteindelijk ook naar Hoorn komen.Voorafgaand aan de demonstratie heeft de politie de social media kanalen gescand. Er waren signalen. Maar dan is er nog niet een goede indicatie te geven of mensen echt gaan komen. En ook niet waar ze vandaan komen en hoe ze komen. Met de auto, trein, fiets of lopend. We hadden hier wel indicaties van, maar niet heel duidelijk.”

OV stil leggen was geen optie

Een deel van de relschoppers blijkt met de trein naar Hoorn te zijn gekomen. “Het OV stil leggen op basis van deze indicaties was geen optie. Op het moment dat wij een demonstratie faciliteren geeft het geen pas om het openbaar vervoer stil te leggen.” Door voorbereid te zijn op een escalatie lukte het de incidenten in de kiem te smoren.

“Een groot deel van de demonstranten is na de demonstraties gewoon huiswaarts gekeerd. Een deel heeft een poging gedaan naar de stad te trekken. We zijn er in geslaagd de meesten daarvan tegen te houden.”

Schade verhalen op de daders

“Er is wel de nodige schade. Daar hebben we ook beelden van. We hebben bewust ook gebruik gemaakt van drones. Er zijn twaalf verdachten aangehouden. We verwachten dat er de komende dagen nog meer worden aangehouden. Als we kunnen achterhalen wie het gedaan heeft dan is het zaak dat ze worden vervolgd.”

Uitzending – 20 juni 2020

Burgemeester Nieuwenburg geeft zijn reactie over de rellen rondom de JP Coen demonstraties.

Burgemeester Hoorn over rellen JP Coen

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844