Remco Reiding geeft in Nederland begraven WO II soldaten uit de Sovjet-Unie een gezicht

26 april 2023 13:46
Ereveld Sovjetunie

De Amersfoortse journalist Remco Reiding identificeert al 25 jaar slachtoffers uit Rusland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Aankomende vrijdag geeft hij een lezing in het Oorlogsmuseum in Medemblik. Hierbij vertelt Reiding over deze soldaten, die in de vergetelheid zijn geraakt. Ook zal hij vertellen over het Kamp Amersfoort.

“Als student journalistiek ben ik meegegaan met een uitwisselingsprogramma naar Moskou. Bij terugkomst op de redactie van de Amersfoortse Courant werd mij verteld over het ereveld in Leusden, met 865 oorlogsslachtoffers uit de Sovjet-Unie. Na de Tweede Wereldoorlog is dit in de vergetelheid geraakt, waardoor deze slachtoffers nooit zijn geïdentificeerd. Ook zijn hun familieleden nooit opgespoord. Hier ben ik werk van gaan maken”, vertelt Reiding.

De meeste van de begraven Sovjetsoldaten waren door het Amerikaanse leger opgenomen in Duitse ziekenhuizen en daar bezweken aan ziekte. Ook bevinden zich in Leusden stoffelijke overschotten van Russische dwangarbeiders en Sovjetsoldaten in Duitse dienst. Daarnaast waren 101 van hen krijgsgevangene in Kamp Amersfoort.

Het onderzoek van Reiding startte bij het gemeente archief en de oorlogsgravenstichting. “Na 1,5 jaar zoeken kwam ik voor het eerst uit bij documenten waar aanvullende gegevens op stonden en die hebben geleid tot de eerste identificatie van soldaten.” Na 25 jaar zijn er ongeveer 223 soldaten geïdentificeerd en hun families getraceerd. Ook is de stichting Sovjet Ereveld opgericht.

600 soldaten niet geïdentificeerd

Reiding hoopt ook de resterende zeshonderd slachtoffers een gezicht te kunnen geven. “Omdat het voor die families heel belangrijk is om, zelfs bijna tachtig jaar na de oorlog, te horen dat vader of opa terecht is”, legt hij uit. “Een van de meest aangrijpende verhalen deze week hoorde ik van een achterneef van een soldaat. Hij vertelde dat de vrouw van de soldaat altijd heeft geweigerd om een zwarte jurk aan te doen.”

“In Georgië is dat een teken van rouw en zij wilde maar niet geloven dat haar man overleden was”, gaat Reiding verder. “Tot op de allerlaatste dag van haar leven heeft zij zich ’s ochtends nog opgemaakt. Want elke dag kon de dag zijn dat haar man thuis zou komen.”

Tijdens de lezing in het Oorlogsmuseum zal Reiding naast zijn zoektocht ook vertellen over Kamp Amersfoort. “En er is natuurlijk weer oorlog uitgebroken in Europa. Ik ben zelf oud-correspondent in Rusland en sta open voor alle vragen hierover.” De lezing in het Oorlogsmuseum in Medemblik begint vrijdag om 20.00 uur.

Uitzending – 22 april 2023

Remco Reiding geeft in Nederland begraven WO II soldaten uit de Sovjet-Unie een gezicht. 28 april geeft hij hierover een lezing in het Oorlogsmuseum in Medemblik. Beluister het gesprek met hem over dit onderwerp.

Remco Reiding geeft in Nederland begraven WO II soldaten uit de Sovjet-Unie een gezicht

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405