Replica VOC-schip de Halve Maen verlaat Enkhuizen met knallend afscheid

29 maart 2024 19:05
Bron: WEEEF/Peter Goedhart

VOC-replica de Halve Maen heeft de haven van Enkhuizen verlaten. Na negen jaar in Noord-Holland te zijn geweest gaat het schip nu naar Kampen om vervolgens aan te leggen in Lelystad. Maar niet voordat er vanmorgen, onder grote publieke belangstelling, met een grote knal afscheid wordt genomen.   

Nog maar een jaar geleden kwam de Halve Maen in Enkhuizen aan. De gemeente was teleurgesteld dat het schip nu alweer vertrekt. “Het is altijd jammer om weg te gaan. Het schip is niet gebouwd om in een haven te liggen, dus we gaan verder”, aldus Eduard Breen van de stichting Vrienden van de Halve Maen.

Veel mensen komen op de zonnige ochtend even een kijkje nemen hoe het schip de historische binnenstad van Enkhuizen verlaat. “Het is een mooi historisch schip en een mooie historische plek. En hoe vaak krijg je de kans om dit te zien? Bijna nooit”, aldus een vrouw. 

Amerikaanse toeristen: “It’s amazing”

Even verderop staat een groep enthousiast foto’s te maken van het schip. Sommigen wagen zich zelfs aan een ‘selfie’. Het blijkt een groep Amerikaanse toeristen die net per boot zijn aangekomen in Enkhuizen en positief verrast worden door het schouwspel. “Het is geweldig. Ik heb er geen woorden voor. Dit is wat ik met geschiedenis heb geleerd. En nu kan ik de replica van het schip zien, geweldig.”

Bekijk hieronder enkele foto’s van het vertrek, gemaakt door WEEFF-fotograaf Peter Goedhart (tekst gaat verder onder de foto’s):

Komt de Halve Maen op termijn weer terug?

Het schip dat in de Verenigde Staten is gebouwd kwam in 2015 naar Nederland. Via IJmuiden kwam het in Hoorn, Volendam en uiteindelijk Enkhuizen terecht. Maar na negen jaar vertrekt het dus uit Noord-Holland.

Hoelang de Halve Maen in Lelystad blijft is nog onduidelijk. “Maar we komen graag weer terug”, aldus Van Breen. Daarna vaart het schip het IJsselmeer om met harde saluutschoten uit de kanonnen afscheid te nemen.

Bekijk hieronder de reportage over hoe de Halve Maen negen jaar in Noord-Holland verbleef: 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844