Respect voor de jaren 70: oorspronkelijke architect herbouwt stadhuis Hoorn

1 oktober 2023 08:22

Bijna vijftig jaar na dato werkt het originele architectenbureau aan de renovatie van het stadhuis in Hoorn. Na een periode van sloop, wordt er inmiddels volop opgebouwd en schiet het nieuwe gebouw uit de grond. Einde zomer 2024 moet het klaar zijn. “Heel bijzonder, om met een aantal generaties weer aan dit nieuwe stadhuis te werken”, zegt architect Erik van Wel.

Verbouwing stadhuis Hoorn

“We zijn inmiddels bijna 50 jaar verder, wat waren toen de inspiratiebronnen van de mannen destijds?”, vroeg Van Wel van BRTArchitecten zich hardop af. Guus Küpfer, inmiddels 92 jaar, is het brein achter de originele plannen. Erik: “Hij is bij de start geweest om met elkaar te spreken. Waarom ziet het eruit, zoals het eruit ziet? Wat zijn de overwegingen? Hoe denk je over bepaalde aanpassingen? Dat hebben we in overleg gedaan en hij genoot er zeer van.” 

Sloop

Eind december werd gestart met de sloop. Nagenoeg alles vanbinnen is eruit. Op het naastgelegen parkeerterrein, is nu een parkeerkelder voor fietsen en auto’s verschenen, met daarop een gloednieuw gebouw waar onder meer de raadszaal komt. “Er staan veel mensen achter de hekken te kijken hoe het wordt. Er is nu ongeveer 60 man aan het werk”, zegt Pieter van Kruistum, projectleider. 

“Het is een kroon op mijn werk dat ik hieraan mag verder werken, de geschiedenis voort mag zetten en weer nieuw leven in mag blazen”

Erik van Wel, architect

Alles verloopt volgens plan. “We zitten binnen budget en planning. Het bestaande pand wordt nu weer opgebouwd van binnen. Zodra dat klaar is, is het nieuwe gebouw wind- en waterdicht en kunnen we daar mee verder.”

Enige jaren 70 monument

Het is in de jaren 70 dat er in Hoorn tal van nieuwe woonwijken uit de grond schieten. De inwonersaantallen nemen flink toe, en een nieuw stadhuis wordt noodzaak. De locatie ervoor, wordt het geografisch middelpunt van de toen nog gemeenten Hoorn en Zwaag en het dorp Westerblokker: de Nieuwe Steen. 

Tekst gaat door onder de foto’s.

Omdat het gebouw als enige in originele jaren 70-staat bewaard is gebleven en een bijzondere architectuur heeft met vierkante vormen als basis, wordt het in 2018 tot monument bestempeld. 

‘Lelijk ding?’

“Dat snap ik wel, dat mensen zeggen: wat is het een lelijk, zwaar, gesloten gebouw. Maar als ik kijk waar het op geïnspireerd is, de architectuur uit Scandinavië uit de jaren 50, leer je het waarderen. Het is net als een goede wijn”, zegt Van Wel lachend. 

Kenmerkend voor het pand zijn de horizontale banden met leien op het dak. En het kleurenpalet geel, rood en blauw. “Een groot deel van de buitenkant blijft in stand. De leien op het dak, de primaire kleuren en veel natuurlijke materialen. Met de ingrepen die we gaan doen, wordt het lichter, toegankelijker en vriendelijker zou je kunnen zeggen.”

Hoe komt het post-coronakantoor eruit te zien?

Toen het gebouwd werd, stond het pand in het teken van ‘ontmoetingen’. En dat is in het post-corona tijdperk niet anders. “Zeker nu kom je naar kantoor om elkaar te zien, besprekingen te houden. En als je kijkt naar de opzet van het gebouw, twee vierkanten die in elkaar zijn geschoven met een patio in het midden, is er veel kans op ontmoeting. En dat is precies waar het nu ook om draait. Mensen komen naar kantoor, om met elkaar te zijn en samen te werken.”

Tekst gaat door onder de afbeelding.

Originele plattegrond stadhuis Hoorn

De originele plattegronden uit de jaren 70 zijn dan ook bijna één-op-één gebruikt voor het nieuwe ontwerp. “De hele structuur is volledig behouden. De binnenwanden zijn allemaal anders, het zijn lichte tussenwandjes die bedoeld zijn om te kunnen veranderen”, legt Pieter Meijers, hoofd van Team Erfgoed Hoorn uit. 

Geschiedenis van het stadhuis 

In 1974 maakte Hoorn een flinke groei door en moest er een nieuw stadhuis komen. Projectarchitect Guus Küpfer werkte het plan uit namens architectenbureau Tauber uit Alkmaar. Het ontwerp werd ontleend aan Scandinavische architectuur uit de jaren 50: ‘functionele architectuur met een organische draai door gelede bouwmassa’s, natuurlijke materialen en texturen die opgaan in het landschap’. 

In drie fases werd het gebouw opgezet. Waarna het in 1981 door de toenmalig minister Volkshuisvesting werd geopend. 

Het bestaande gebouw en het nieuwe gebouw worden verder afgemaakt. In maart zal dat al klaar zijn. Vervolgens wordt het terrein buitenom aangepakt en het stadhuis verder ingericht. “Volgens planning zullen we zomervakantie volgend jaar gaan verhuizen”, zegt projectleider Van Kruistum.

Erik kijkt ernaar uit, maar geniet vooral ook van het hele proces. “Ik werk al lang bij het architectenbureau, het voelt als mijn derde kind. Het is een kroon op mijn werk dat ik hieraan mag verder werken, de geschiedenis voort mag zetten en weer nieuw leven in mag blazen. Dat vind ik heel bijzonder.”

Tot die tijd kunnen inwoners terecht op het tijdelijke stadhuis in het voormalig Rabobank-pand aan de Nieuwe Steen 29.  

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844