Ria stuurt hemelpost naar haar overleden man Jan: “Heerlijk van je af schrijven”

15 januari 2024 19:03
Bron: NH Media / Michiel Baas

Post versturen naar de hemel. Het klinkt misschien bijzonder, maar het kan sinds kort in De Weere en in Zwaag. Uitvaartonderneemster Sandra en Monique bedachten namelijk de hemelbrievenbus, die al volop wordt gebruikt. Onder meer door Ria, die vorig jaar haar man Jan verloor. “Het geeft rust.”

De uitvaartondernemers uit Zwaag en De Weere raakten geïnspireerd door een Japans fenomeen. “Daar hebben ze de hemeltelefoon. Daar worden mensen uitgenodigd om te bellen naar de hemel. En dat gebeurt, massaal”, zegt Monique Bankras. “Daar is dus blijkbaar behoefte aan.”

Sandra vult haar collega aan. “Het kan een brief zijn aan je overleden partner of een kind, maar ook aan een overleden cavia of hamster. Of een gedicht, of kleurplaat. Het kan een droevige boodschap zijn, maar ook een vrolijke. Dat je gaat verhuizen, of dat er een kindje wordt geboren.” De bussen staan in De Weere bij de kerk en in Zwaag bij De Plataan.

Zware hersenbloeding

Eén van de gebruikers is Ria Bruinsma-Beers, uit Abbekerk. Vorig jaar moest ze plotseling afscheid nemen van haar man, die werd getroffen door een zware hersenbloeding. “Mijn mannetje”, zegt ze liefdevol. Eerder schreef ze ook al een brief. “Ik heb nu een gedicht en een stukje geschreven en er ook een foto van een zonnebloem bij gedaan. Dat was in zijn sterfperiode zijn bloem.”

Ze vindt troost bij het posten van dergelijke brieven. “Het geeft rust. Ik wil hem toch mee laten delen in wat wij hier meemaken. En het is heerlijk om van je af te schrijven.” Ria is niet voor het laatst bij de hemelbrievenbus van Monique en Sandra, zo is de verwachting. “Het komende jaar komt er nog van alles in die bus.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Monique (links) en Sandra bij de hemelbrievenbus

De initiatiefneemsters zijn verrast door het succes van de hemelbrievenbus. “Het is ongelooflijk. We ontvangen heel veel reacties en heel veel brieven”, zegt Sandra. “Ik heb mensen huilend aan de telefoon gehad die het fantastisch vinden.” 

Brieven verbrand zodat verhalen opstijgen

Monique en Sandra legen de twee brievenbussen regelmatig en bewaren de brieven – ongelezen – in een map. Monique: “Eén keer per jaar verbranden we de brieven ritueel. Daar maken we dan een bijzonder moment van. Wat er in de brieven staat, stijgt op. Waar naar toe, dat weten we niet. Maar we hopen dat het aankomt. Dat gunnen we de mensen.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405