Rie Stoop en Peter Wakelkamp uitgeroepen tot grote winnaars van NK Kolven in Andijk

11 maart 2024 14:56
Bron: WEEFF / Kees van de Gruiter

Onder veel belangstelling zijn afgelopen zaterdag de winnaars bekend geworden van het Nederlands Kampioenschap Kolven in Andijk. Bij de vrouwen was Rie Stoop dit weekend niet meer in te halen, en bij de mannen ging de prijs naar Peter Wakelkamp.

Cultura in Andijk was de afgelopen week het decor voor het NK Kolven. Deze eeuwenoude sport wordt vooral door senioren beoefend, maar verschillende verenigingen in Nederland doen er veel aan om ook de jeugd te betrekken. Het toernooi dit jaar in Andijk was bijzonder, omdat zowel de mannen als vrouwen een eigen toernooi speelden. Ook werd een apart kampioenschap gehouden voor leden die nog niet lang bij een vereniging zijn aangesloten en hun eerste NK meemaken.

92-jarige Rie niet meer in te halen

Met een totaal van 119 punten over alle series in de afgelopen weken, mocht de 92-jarige Rie Stoop van kolfvereniging DIO zich dit weekend tot nieuwe Nederlands kampioen bij de vrouwen kronen. Met een verschil van vier punten eindigde Aafke Bankert van de Andijkse vereniging Vrouwenkliek op de tweede plaats. De derde plaats werd behaald door Ella Schilder, namens Niet Klappen. Zij behaalde een totaal van 111 punten.

Spannende finale bij de mannen

Bij de mannen was het kampioenschap tot het laatste moment spannend. Hoewel kolver John Boon met een riante voorsprong aan de finale begon, had hij niet zijn beste dag. Zodoende werd hij ingehaald, met een derde plaats als eindresultaat. Boon eindigde op hetzelfde aantal punten (147) als nummer twee Bart Commandeur, maar moest de tweede plaats door een beslissingswedstrijd aan zijn neus voorbij laten gaan.

Peter Wakelkamp mocht zich zaterdag tot nieuwe Nederlands kampioen bij de mannen laten kronen. Na een aantal sterke voorrondes trok hij zijn vorm in de finale door. Met een totaal van 150 punten troefde hij Boon en Commandeur af.

De nieuwe Nederlands kampioenen Kolven werden na afloop van de finales gehuldigd in Cultura met een trofee en bos bloemen. Als afsluiter werd het Wilhelmus gespeeld door muziekvereniging Excelsior uit Andijk.

Foto: het NK Kolven werd op een baan gespeeld in Cultura, Andijk. Bron: WEEFF / Kees van de Gruiter.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844