Rietdekkers kampen met enorme prijsstijgingen van het riet. Net als andere bouwmaterialen is de prijs van het riet sinds de corona-uitbraak enorm toegenomen. “Daar schrikken we van”, zegt rietdekker Richard van Kempen uit Hem.
Volgens Van Kempen is de prijsstijging al even aan de gang. “Net zoals andere bouwmaterialen die sinds de coronacrisis is uitgebroken zijn gaan stijgen. Dat is erg vervelend voor ons, met name voor je inkoop, omdat aan die kant je kosten enorm gaan stijgen.”
Voornamelijk naar klanten toe is dat nu erg vervelend. “We hebben een werkportefeuille die soms acht tot twaalf maanden vooruit loopt, afhankelijk van de grootte van de klus. Als je dan in één keer wordt geconfronteerd met zulke prijsstijgingen is het erg lastig om dat naar je klant toe terug te communiceren.” Anders zou namelijk zijn winst verdampen door de prijsstijging. “Dan zeg ik van ‘ja, we hebben een getekende opdracht van u, maar dit is het verhaal’.”
Een van de redenen kan zijn dat riet de afgelopen jaren steeds populairder is geworden, zegt de branchevereniging tegen de NOS. Ook het riet dat bijvoorbeeld uit China wordt geïmporteerd, is een stuk duurder geworden door toegenomen kosten in het containervervoer.
Bij dat riet zet rietdekker Van Kempen sowieso zijn vraagtekens. “Het is überhaupt de vraag of je als klant een rieten dak met Chinees riet zou willen, want zo’n dak heeft natuurlijk ook een negatieve footprint. We praten hier allemaal over het klimaat hè. We hebben recent in Nederland natuurlijk daar ook mee te maken gehad met de overstromingen. En dan willen we wel met z’n allen Chinees riet op ons dak hebben.”
Riet uit Europa zou ook een goede vervanger kunnen zijn, zegt hij. “In Europa is er natuurlijk ook nog genoeg riet voorradig, dus het is niet alleen het Nederlandse riet dat beschikbaar is. Dan noem ik als voorbeeld Letland, Polen, Estland, Hongarije en Oostenrijk. Daar komt ook riet vandaan. Dan moet het ook wel met een vrachtwagen onze kant op komen, maar dat is iets minder belastend dan die containerschepen.”
Zelf werkt Van Kempen met zijn rietdekkersbedrijf niet met Chinees riet. “Er komt bij ons geen Chinees bos riet in de werkplaats. Geen enkele. Het zal best ook een goede kwaliteit hebben, maar dat riet moet zich ook nog bewijzen.”
Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405