Rijschool baalt van lange afsluiting Kooybrug: “Ik kan leerlingen niet bereiken”

29 september 2023 06:47
Bron: NH Nieuws

Ondernemers, maar ook de gemeentes in de Noordkop, zijn niet blij met het plan van Rijkswaterstaat om de Kooybrug vrijwel onafgebroken vier maanden (met uitzondering van de kerstperiode) te sluiten voor verkeer. Ook rijschooldocent Marcel is straks de dupe van de afsluiting. “Ik heb in Anna Paulowna en op Wieringen ook leerlingen, maar kan hen niet bereiken zonder veel om te rijden. Ik zie daarom geen andere optie dan dat ze straks zelf met de bus of de trein naar Den Helder moeten reizen voor hun rijles. Dat is belachelijk.”

Marcel van Verkeersschool Istha

Marcel van Verkeersschool Istha woont in Blokker en geeft rijles in de Noordkop. Naast dat de omleiding zijn eigen reistijd van huis naar werk verlengt, moet hij ook meerdere keren per dag over de brug om leerlingen op te halen in bijvoorbeeld Anna Paulowna en Hippolytushoef. Als hij voor iedere rit 20 tot 25 minuten extra tijd moet rekenen, heeft dat invloed op zijn volle lesprogramma.

In de video vertelt Marcel wat voor impact de afsluiting heeft voor hem en de leerlingen van de rijschool (tekst gaat verder onder de video):

Naast de bewoners van de regio gaat nog een groep nadeel ondervinden van de afgesloten Kooybrug. “Hier staat het iedere vrijdag helemaal vol met toeristen voor de boot naar Texel”, vertelt Marcel terwijl hij over de brug rijdt. “Niet alleen in de zomermaanden, het hele jaar door. Ga ze maar eens uitleggen hoe ze om moeten rijden.”

‘Door afsluiting Kooybrug ontstaat toename van verkeer op wegen die daar deels niet voor berekend zijn’

Gemeente Hollands Kroon

Ook de gemeentes zijn niet blij met het plan. In een memo schrijft het college van de gemeente Hollands Kroon: ‘Door een totale afsluiting voor snelverkeer valt de directe verbinding weg en ontstaat extra reistijd van 20 tot 25 minuten met ook een toename van verkeer op wegen die daar deels niet voor berekend zijn.’

De gemeente benoemt verder dat de communicatie vanuit Rijkswaterstaat te laat is gebeurd. Samen met de gemeentes Schagen, Den Helder en Texel zijn ze nog in gesprek met Rijkswaterstaat over een aanpassing van het plan.

Extra overleg

Overigens komt er extra overleg met de gemeente Schagen, de dorpsraad ’t Zand en Rijkswaterstaat over gevolgen voor ’t Zand door de afsluiting van de Kooybrug, zo is gisteren bekend geworden. De dorpsraad zei eerder al bang te zijn voor veel extra sluipverkeer.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844