RIVM: landbouwgif dinoterb geen gevaar voor volksgezondheid

28 juni 2024 15:45
Bron: Copyright foto/photo Siebe Swart

Het rijksinstituut voor volksgezondheid en milieu (RIVM) stelt dat het verboden landbouwgif dinoterb geen gevaar is voor de volksgezondheid. Dat meldt ANP. Het gif werd op meerdere locaties in het oppervlaktewater in de provincie aangetroffen.

De West-Friese polder

Er is onderzoek gedaan door te kijken wat de gevolgen zijn wanneer iemand dagelijks in het water zwemt waar de stof zit. “We zijn uitgegaan van het worstcasescenario”, aldus een woordvoerster van het RIVM.

Geen gezondheidsrisico’s

“We hebben de hoogst gemeten concentratie genomen en gekeken wat de risico’s zijn als een mens daar dagelijks in het water zwemt. Uit de berekeningen blijkt dat recreatie in het water geen gezondheidsrisico’s met zich meebrengt.”

Begin dit jaar meldde het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier dat in 2022 op twaalf plekken in Noord-Holland concentraties dinoterb zijn gemeten die boven de norm voor oppervlaktewater liggen. Het gewasbeschermingsmiddel, bedoeld om onkruid te bestrijden, is al sinds 1998 verboden.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844