Robby Valentine nog altijd ‘big in Japan’ door nieuwe platendeal en release album

5 maart 2024 19:53
Bron: Dirk van den Heuvel

Robby Valentine is nog altijd ‘big in Japan’. De 54-jarige zanger uit Hoogkarspel heeft een nieuwe platendeal getekend bij het Japanse label King Records, dat zijn album ‘Embrace the Unknown’ morgen uitbrengt in het Aziatische land. Robby Valentine, de artiestennaam van Robert Kempe, koestert warme herinneringen aan het land waar hij al in de jaren ’90 van de vorige eeuw furore maakt. En waar hij sinds de eerste keer dat hij er kwam zich thuis voelt. “Het is altijd een warm bad geweest.”

Robby Valentine op het podium

Als Robby Valentine scoort Robert Kempe in 1992 een wereldwijde hit met zijn debuutsingle ‘Over and over again‘. Er volgen vele optredens in binnen- en buitenland, met zowel zijn eigen band als met zijn Valentine’s Tribute to Queen. Ook zijn vrouw Marlies Kempe-Schuitemaker, zijn grote steun en toeverlaat, zingt in beide bands mee.

Embrace the Unknown‘ is het dertiende studioalbum van de zanger, en werd oktober vorig jaar gelanceerd. Het titelnummer van de plaat gaat over het verlies van het gezichtsvermogen bij de zanger, en de strijd van het accepteren ervan. Volgens hem is het de mooiste rock-ballad die hij ooit heeft gemaakt.

Speciale uitgave en mogelijke tour in Japan

Het Japanse label King Records brengt het album morgen uit in Japan en Zuid-Korea. “Het is een label dat zich richt op rockmuziek”, vertelt de zanger. “Ze hebben voornamelijk buitenlandse acts onder contract staan. Ik ben blij dat daar weer een officiële release komt.”

Voor de Japanse editie heeft de zanger een aantal bonustracks aangeleverd, en ook is van elk nummer een speciale pianoversie gemaakt. Mogelijk gaat Robby Valentine aan het einde van dit jaar naar Japan voor een kleine tour. “Er is nog niets bevestigd, maar er wordt over gesproken”, zegt hij. “Ze hebben ons gevraagd om een aantal weken in oktober vrij te houden.”

“Ik prijs me gelukkig het mee te mogen maken, het heeft me muzikaal en artistiek in leven gehouden”

Robby Valentine over zijn gevoel bij Japan

Dat het Japanse label bij de zanger uit Hoogkarspel terechtkwam, is geen toeval. Al sinds 1994 komt hij in het Aziatische land en is hij een grote ster. “Mijn eerste albums zijn daar destijds uitgebracht. In Nederland kregen we met een verandering van tijdgeest te maken, waarbij glamrock plaatsmaakte voor grunge en andere muziek”, vertelt hij. “Het werd als ‘fout’ gezien om je extravagant te kleden, maar in Japan had je dat totaal niet. Daar voelde ik me met m’n kledingstijl en make-up zelfs een beetje ‘underdressed’.”

Voor het eerst echt rockster

In 1999 toert Robby Valentine samen met Valensia onder de naam ‘V’ door Japan en ook in het nieuwe millennium worden de albums van hem uitgebracht in Japan. Hij woont met zijn ex-vrouw zelfs een aantal maanden in de stad Osaka. “Het heeft altijd gevoeld als een warm bad. Ik voelde mij er meer geaccepteerd dan in Nederland en prijs me gelukkig dat ik het mee heb mogen maken. Je zou zelfs kunnen zeggen dat de carrière in Japan mij muzikaal en artistiek in leven heeft gehouden, zonder grote inmenging van labels of managers.”

NH zocht Robby Valentine acht jaar geleden op in zijn toenmalige woonplaats Bovenkarspel. Destijds vertelde de zanger dat fans in Japan de setlijsten van optredens al tijden van tevoren wilden weten, zodat ze teksten uit hun hoofd konden leren. “En dan schreeuwen ze woordelijk alles mee, met handen in de lucht”, zegt Robby. “Toen ik voor de eerste keer in Japan kwam, voelde ik mij voor het eerst een echte rockster.”

Tekst gaat verder onder de video.

Bijna blind door oogziekte

In zijn tot thuisstudio omgebouwde kamer schrijft Robby Valentine de teksten voor het nieuwe album en speelt hij alle instrumenten in. Normaal gesproken al een flinke uitdaging, maar voor de zanger uit Hoogkarspel komt daar tijdens het maakproces nog een extra component bij.

Door een ooginfectie verloor de zanger namelijk bijna zijn volledige zicht. Hij is blind aan zijn rechteroog, en met zijn linkeroog kan hij ongeveer twee procent zien. “Al reist u naar het einde van de wereld, dan nog kunnen we niets voor u betekenen”, horen Robert en Marlies in mei vorig jaar van de oogartsen. Het zicht van de zanger zal nooit meer verbeteren.

Oog moest onlangs bijna worden verwijderd

“Het is in de afgelopen weken zelfs weer verslechterd”, vertelt Robert over zijn situatie. “Wat ik met mijn linkeroog kan zien is gemeten op ongeveer 1,67 procent. En ik heb een infectie in mijn blinde oog gekregen, waardoor die er bijna uit gehaald moest worden. De behandeling sloeg gelukkig aan. Ergens ben ik blij dat het in dat oog gebeurde en niet in het oog waar ik nog mee kan zien.”

Optreden kan hij nog steeds, maar het brengt wel extra moeilijkheden met zich mee. De mogelijke reis naar Japan is dan ook iets waar de zanger goed over na moet denken. “Misschien is het ironisch, maar ik heb onlangs gezegd dat naar Japan gaan niet meer de moeite is. Op het podium staan is het mooiste wat er is, al wordt het minder leuk als je het publiek niet ziet. Maar als je gevraagd wordt om heen te gaan, kruipt het bloed toch weer, waar het niet gaan kan.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844