Robert gaat 250 kilometer fietsen om taboe bij darmklachten te doorbreken

2 juni 2024 15:00
Bron: Robert de Vries

Veel mensen hebben hier schaamte over, maar in Nederland kampen bijna twee miljoen mensen met darmklachten. Bovenkarspeler Robert de Vries is één van hen, en wil met een sponsortocht geld ophalen voor meer onderzoek en de behandeling van dit soort klachten. “Ik kon bijna niet meer normaal functioneren. Inmiddels gaat het door een ander voedingspatroon en sporten een stuk beter”, zegt hij. “En nu wil ik ook iets terugdoen voor een ander.”

De huidige jachtmakelaar begon op het conservatorium en kon tot het begin van deze eeuw leven van de muziek, maar op zijn twintigste kreeg hij te maken met problemen aan zijn darmen. “Bij tijd en wijle is het heel heftig geweest”, vertelt De Vries over zijn klachten. “Ik kreeg onder andere last van een slechte stoelgang, verstopte darmen en ook bloedingen. Dat was niet alleen fysiek erg pijnlijk, maar geestelijk ook erg vermoeiend.”

Ook tijdens het spelen op een trompet merkte Robert dat zijn problemen hem in de weg zaten. Zo kon hij geen goede ademsteun vinden en als de klachten plotseling opkwamen kon hij ook niet zomaar weg bij een optreden. “Uiteindelijk heb ik moeten besluiten dat ik dit niet langer kon doen. Toen ben ik mij op een andere carrière gaan storten.”

Schaamte voorbij die anderen nog hebben

Op 64-jarige leeftijd gaat het inmiddels een stuk beter met De Vries. De klachten zijn zo goed als helemaal verdwenen, mede door een verandering in zijn voedingspatroon. Zo is Robert minder vlees gaan eten, en zegt hij te letten op kruidenpakketten en het gebruik van paneermeel. “Het is eigenlijk heel raar hoe producenten met ons voedsel omgaan, en hoeveel zout en andere kruiden gebruikt worden. Als ik bijvoorbeeld ’s avonds een hele zak chips leeg zou eten, dan ga ik dat na afloop echt wel merken.”

De man uit Bovenkarspel zegt dat hij ook de schaamte kwijt is om het over zijn klachten te hebben, maar dat andere mensen die darmklachten hebben dit moeilijk vinden. “Zo zegt mijn internist dat veel mensen te laat aan de bel trekken”, gaat Robert verder. “Maar het ontstaan van darmklachten kan op allerlei manieren gebeuren. Dat kan door pech of een ontsteking zijn, maar bijvoorbeeld ook door je voedingspatroon.”

Doneeractie gestart voor fietstocht

Volgens Robert is het belangrijk dat er meer onderzoek komt naar het ontstaan van darmklachten en geld beschikbaar komt voor instrumenten en artsen om oplossingen mogelijk te maken. Op 8 juni doet De Vries mee aan de ‘Mond tot kont challenge’ van de Maag Lever Darm Stichting. Een sponsortocht waarbij deelnemers kunnen kiezen uit een route van 150 of 250 kilometer.

“We starten om 06.00 uur in Egmond aan Zee, waarna we door verschillende provincies in Nederland fietsen.” Het eindpunt is even grappig als treffend voor de actie: het Overijsselse plaatsje Rectum.

De Vries hoopt met zijn deelname minimaal 1.000 euro op te halen voor de stichting. Hij is een actie gestart, en voor het weekend stond de teller al op ruim 800 euro. “Er zijn al veel buren, vrienden en familie die gedoneerd hebben. Maar we hopen natuurlijk zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844