Roddel en achterklap: TikTok-account Gossip Girl verspreidt leugens op Hoornse scholen

22 september 2023 13:47
Bron: Google Maps

Op meerdere scholen in West-Friesland worden roddels en leugens verspreid via een TikTok-account: Gossip Girl. De schoolleidingen van het Atlas College, Tabor College en Don Bosco College hebben daarom een brief gestuurd naar de ouders. “Dit moeten we flink aanpakken”, stelt directeur Stef Macke van het Tabor College. “Mensen hebben er last van.”

Op het Tabor College d’Ampte in Hoorn zijn er roddels verspreid over een van de docenten. “Wat de inhoud van deze berichten is, dat houden we voor ons. Het is al vervelend genoeg dat dit gebeurt. We laten onderzoeken of dit soort berichten aanleiding kunnen zijn om aangifte te doen. Hiervoor hebben we overleg met juristen, en met de politie. Als er sprake is van smaad, moet je aangifte doen.”

De ouders van kinderen op het Tabor College, Atlas College en het Don Bosco College in Volendam zijn gisteren per brief geïnformeerd over de situatie. In de brief vertellen de scholen dat zij de zaak ‘zeer hoog opnemen’.

Alle leerlingen van de scholen hebben binnenkort een gesprek met hun mentor, of coach. Hier wordt gesproken over de gevaren die het verspreiden van roddels met zich meebrengen. “Elk kind moet er van doordrongen worden dat het iemand pijn kan doen, als er onwaarheden over diegene verspreid worden”, licht Macke verder toe. “We hopen dat het doordringt, en dat ook ouders met hun kinderen in gesprek gaan.”

Volgens de directeur van het Tabor College d’Ampte is sociale media ‘een mooi iets’, maar zijn er ook vervelende kanten. “Bijvoorbeeld als er ruzies ontstaan. Dat begint vaak buiten school, op sociale media. Maar daarna dringt het de school binnen.”

Online spreekuur in oktober

De scholen in Hoorn hebben begin volgende maand voor de tweede keer een online spreekuur. Daar sluiten onder andere ook de West-Friese gemeentes, politie en jongerenwerkers bij aan.

“Dit is op initiatief van het Veiligheidsconvenant, en alles gebeurt onder leiding van een onafhankelijke gespreksleider”, vertelt Macke. “Het wordt door iedereen buitengewoon op prijs gesteld. Je kunt trends uitwisselen, wat je waarneemt op en buiten de school, en hoe we daar tegen optreden.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844