Ronald Boef tweede gast in de ‘West-Friese Estafette’

19 februari 2023 16:06
Door Nico Heij

Het programma ‘de West-Friese Estafette’ op WEEFF ontving als tweede stokjesdrager Ronald Boef uit Bovenkarspel. Ronald had het stokje overgedragen gekregen van singer-songwriter Christie. Ronald is blind en kan heel goed golfen.

Ronald is blind geboren. Hij vormt zich een beeld van de wereld vanuit ruiken, voelen en horen. Hij ziet een knuffelbeer als iets zachts, waar je tegenaan kunt kruipen. Hij heeft drie jaar op een reguliere basisschool gezeten in is daarna naar het blindeninstituut gegaan. Hij heeft daar goede herinneringen aan. “Mijn vingers zijn mijn ogen geworden”, aldus Ronald.

Golfkampioen

Door een buurman is hij in contact gekomen met het golfen. Het rondrijden in een golfkar en het golvende terrein ervaarde hij als geweldig. Ronald ontdekte snel, dat hij talent heeft voor het golfen. Dat heeft geleid tot het winnen van de Australian Open en de USA open golfkampioenschappen. Binnenkort doet hij mee aan de wereldkampioenschappen in Kaapstad.

Een team met daarin onder andere een fysiotherapeut en een sportpsycholoog begeleidt Ronald tijdens zijn trainingen op Golfbaan De Gooijer in Eemnes en bij de wedstrijden. De belangrijkste persoon vindt hij echter zijn vader, die zijn caddy is. “Op de golfbaan, golf ik als een chiene: ik wordt neergezet met de club tegen de bal. Ik sla af, hoor aan de tik tegen de bal hoever de bal gaat en bepaal dan de clubkeuze.”

Ronald Boef

Naast golfen zeilt Ronald en zingt hij. Hij heeft samen met Christie een lied voor haar cd “Onze verhalen” geschreven. “Dat was best emotioneel”, vertelt hij.

Ronald Boef woont op zichzelf en kan zich goed redden. Als je bij hem de deur binnenkomt, verschilt zijn huis niet veel van een ander. Tja, op de magnetron zitten braille knopjes. Ronald wil voor andere gehandicapten een voorbeeld zijn. Hij zegt: “Met talent, doorzettingsvermogen en een goede begeleiding kan je een heel eind komen”.

Tijdens het programma De West-Friese Estafette geeft de gast het stokje door aan iemand anders in West-Friesland, die hij of zij een interessant persoon vindt. Ronald geeft het stokje door aan Ron van de Gracht, fysiotherapeut en trainer van VVH Hollandia. De uitzending is op zaterdag 4 maart vanaf 13.00 uur te beluisteren en te zien.

Het programma 'De West-Friese Estafette' is elke zaterdag vanaf 13:00 uur te beluisteren op WEEFF. In het programma gaat Nico Heij in gesprek met verschillende interessante personen uit West-Friesland. De gast in de uitzending geeft aan het einde van het programma het stokje door aan iemand anders in West-Friesland, die hij of zij een interessant persoon vindt.