Rotary viert jubileum door estafette met bakfiets

9 februari 2023 17:25

De Rotaryclub in Nederland viert dit jaar haar 100-jarig bestaan. Vanuit Amsterdam is een estafette gestart met de ‘Rotary Bakfiets’ en deze is inmiddels aangekomen in West-Friesland.

Op dit moment staat de bakfiets in het Dijklander ziekenhuis in Hoorn. Daar werd hij afgelopen maandag door de Rotaryclub uit Koggenland neergezet, waar de drie Rotaryclubs uit Hoorn het stokje overnamen. Vanmiddag was de burgemeester uit Hoorn aanwezig om de actie te steunen.

Het doel van de actie is om meer bekendheid te geven aan het werk van de verschillende Rotary. De eerste Rotaryclub van 100 jaar geleden was zeer eenvoudig, met name gericht op vriendschap en uitwisseling van beroepservaring onder zakenlui. “Wij zijn geen stoffige oude mannenclub meer, maar een grote groep enthousiaste vrijwilligers die veel aandacht besteden aan maatschappelijke thema’s”, laat voorzitter Corine van Geffen van Rotary Hoorn weten.

Etappes

Op dit moment staat de bakfiets dus nog in het ziekenhuis. Deze locatie past bij het thema ‘Preventie en Behandeling van Ziekten’, een van de zeven doelen van de Rotaryclub Nederland. Ook de keuze voor een bakfiets is volgens Van Geffen niet zomaar. “De actie is landelijk opgezet, maar duurzaamheid staat bij ons hoog in het vaandel. Hierdoor is er waarschijnlijk gekozen voor een fiets”.

Op zaterdag 11 februari vertrekt de fiets richting het Beatlesmonument in Blokker en de Molen Ceres in Bovenkarspel. Ook op deze locaties zal de burgemeester uit die gemeente de bakfiets ontvangen. Rond 12:00 uur staat burgemeester Michiel Pijl van Drechterland klaar bij het monument en rond 13:15 uur wordt de bakfiets door burgemeester Ronald Wortelboer van Stede Broec opgewacht bij de molen.

De dag eindigt met een overdracht van de fiets aan Rotaryclub Enkhuizen, vanuit Enkhuizen gaat de bakfiets in estafette door naar andere Rotaryclubs in de rest van Nederland.

75-jarig bestaan

Voor de Rotaryclub in Hoorn is het ook een bijzonder jaar, ze organiseren op 13 mei een feest om het 75-jarig bestaan van de club te vieren. “Tijdens dit evenement willen wij ook geld inzamelen voor een project voor veilig drinkwater in Kenia“.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405