Roze In Wit bestrijdt stereotypering: “In een veilige omgeving kun je betere zorg bieden”

11 oktober 2023 09:04
Dijklander Ziekenhuis
Bron: WEEFF

Het Dijklander Ziekenhuis organiseert woensdag een informatieavond over Roze in Wit. Deze stichting zet zich in voor een veilige omgeving voor artsen die bij de lhbtiq+-community horen. Medeoprichter Geert Rootmensen, zelf longarts in Purmerend en Hoorn: “Het zal zeker niet zo zijn dat alles slecht is, maar ik denk dat daar wel meer aandacht voor mag komen.”

Rootmensen zag tijdens zijn bezoek aan een buitenlands congres in 2018 allerlei regenboogvlaggen. Hij raakte hierover aan de praat met een aantal bevriende collega’s. “We zijn allemaal van de lhbti+ club, en hadden al tijdens onze studie een antenne aan om te peilen hoe veilig de omgeving is. Wat kun je zeggen, kun je jezelf zijn? Ik ben ervan overtuigd dat je in een prettige, veilige omgeving ook betere zorg kunt bieden.”

Zo werd besloten om de stichting Roze In Wit op te richten, met als doel een zo veilig mogelijke werkomgeving te creëren. De stichting richt zich daarbij ook op het onderwijs. “Ook hier zijn nog veel stereotyperingen, waarbij er stigmatiserend wordt gedaan over minderheden. Dat willen we graag veranderen”, vertelt longarts Rootmensen, werkzaam bij het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn en Purmerend.

Bij het bespreken van een persoonlijk onderwerp, zoals de eigen gezondheid, moet iedereen zich veilig voelen in de spreekkamer van de arts. Stereotyperingen over de man en vrouw dragen daar niet aan bij. “Zeker in het geval van kinderen wordt vanuit een automatisme door de arts aan een vrouw vaak naar haar man geïnformeerd”, zegt Geert Rootmensen, arts in het Dijklander Ziekenhuis. Maar ook lesbische stellen kunnen kinderen hebben.

Artsen leggen aan het eind van hun studie een eed af. Rootmensen: “Vanuit deze eed moeten ze iedereen hetzelfde behandelen. Maar we zijn ook maar mens, en hebben het gewoon niet door dat bepaalde groepen zich niet veilig genoeg voelen.”

Informatieavond om ervaringen te delen

Bewustwording is dan ook een belangrijke taak voor de stichting. Inmiddels zijn er zevenhonderd artsen die de stelling vanuit de stichting hebben ondertekend. Patiënten die de stichting weten te vinden laten regelmatig weten specifiek te zoeken naar een arts die dit uitdraagt.

Vanavond vindt er bij het Dijklander Ziekenhuis een informatieavond plaats over de stichting Roze In Wit. Deze avond was gepland in Hoorn, maar is verplaatst naar de locatie in Purmerend. Rootmensen hoopt dat ook patiënten de avond bezoeken om hun ervaringen in de zorg te delen.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405