Rundveemuseum gedeeltelijk heropend na brand: “Hopen in de winter klaar te zijn”

29 juli 2021 05:00

Het Rundveemuseum in Aartswoud werd deze winter getroffen door een verwoestende brand. De gehele ontvangstruimte moest worden vernieuwd, samen met een groot deel van de stallen. Nu, bijna een half jaar na de brand, is er licht aan het einde van de tunnel. “We verwachten dat de stallen eind september weer gerestaureerd zijn en we streven ernaar om deze winter weer mensen binnen te kunnen ontvangen.”

Bestuurslid Ada Kieft is optimistisch over de restauratie van het pand. “Na het in kaart brengen van de schade en de afwikkeling met de verzekering, merkten we dat sommige ruimtes handiger ingedeeld kunnen worden. We hebben samen met een architect nieuwe tekeningen gemaakt, een week geleden zijn we begonnen met de herbouw.”

Gedeeltelijk heropend

In de nacht van 7 op 8 februari liep het museum grote schade op door een brand in de meterkast. Inmiddels is het museum weer gedeeltelijk geopend voor buitenactiviteiten. De dieren, die na de brand tijdelijk werden overgebracht naar een omliggende stal, grazen alweer buiten nabij het nog altijd beschadigde museum.

“Nu kunnen we weer bedrijven en families ontvangen, zij het alleen buiten. Mensen zoeken toch naar hun uitje, dus gelukkig kunnen we wel weer op wat publiek rekenen. En bij minder weer moeten mensen maar een jas aandoen of een paraplu meenemen.”

Stress en spanning

Alle koeien en kalfjes werden door een veehouder uit de buurt naar een andere stal gebracht en overleefden de brand in eerste instantie. Toch zijn er achteraf twee koeien overleden door luchtwegproblemen, vertelt Kieft. Verder zijn twee kalveren kort na de brand dood geboren. “Door de stress van de moederkoeien is dat een miskraam geworden.”

De dag na de brand maakten we onderstaande reportage. Tekst gaat verder onder de video.

Nabij het museum huisvest een woonboerderij van de Prinsenstichting, waar jongeren met een verstandelijke beperking wonen en werken. De jongeren hielpen het museum geregeld met hand- en spandiensten. En nu de dieren weer terug zijn op het terrein, helpen de jongeren weer vaak mee.

De brand had ook op hen grote impact, vertelt Kieft. “Het was erg spannend voor ze. Zeker in het begin was de brand een dagelijks gespreksonderwerp. Nu de koeien weer terug zijn, kunnen ze het iets meer loslaten.”

In winter heropend

Het museum verwacht medio september klaar te zijn met de ‘grove herbouw’ van het museum. Tegen die tijd moeten de stallen sowieso klaar zijn, zodat de dieren weer naar binnen kunnen voor de winterperiode. Kieft verwacht dat de rest enkele maanden later afgerond kan worden. “We hopen in de winter aardig klaar te zijn met de restauratie, zodat we tegen die tijd weer mensen binnen kunnen ontvangen.”

Tot die tijd is het museum onregelmatig geopend voor verschillende buitenactiviteiten. Zo staat er zondag 8 augustus een workshop ‘koeien leren verstaan’ op het programma. Bijzonder hoogleraar Leonie Cornips doet onderzoek naar de communicatie van koeien en zal daar in het weiland nabij het museum over vertellen. Vooraf reserveren is nodig en kan via info@rundveemuseum.nl.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844