Sailwise helpt mensen met afstand tot arbeidsmarkt ‘van boot naar baan’

16 april 2023 14:11
Bron: SailWise Enkhuizen

Veertien deelnemers doen vanaf morgen mee aan een loopbaantraject van SailWise Enkhuizen. Met de groep vertrekken ze naar Friesland, waar ze zeilreizen maken en loopbaanbegeleiding krijgen. “Naast het zeilen ontdekken ze wat ze willen en kunnen, en waar ze naartoe moeten voor leuk werk.”

Voor de watersportactiviteiten, de loopbaancoaching en de overnachtingen worden geen kosten in rekening gebracht aan de deelnemers. Deze gehele all-in midweek is bedoeld voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en wordt gefinancierd door SailWise vanuit verschillende fondsen, waaronder het Instituut Gak en Randstad RiseSmart Participatie.

De deelnemers vertrekken morgen naar het Friese Elahuizen, waar ze tot vrijdag 21 april blijven. Daar zullen ze ook de hele week blijven slapen. “Dus het is ook een heel leuke week om met elkaar een groep te vormen en van elkaar te leren”, zegt Jacqueline Bos van SailWise Enkhuizen tegen WEEFF.

Grenzen oprekken

Tijdens het eerste gedeelte van het loopbaantraject gaan de deelnemers zeilen met de Lutgerdina en andere watersportactiviteiten doen. Daarna gaan ze aan de slag met loopbaanbegeleiding. “Dat wordt ook aan elkaar gekoppeld”, licht Jacqueline Bos toe. “Doordat er gekeken wordt naar wat de mensen zouden willen en wat ze kunnen. Je kunt dan zien dat mensen daar voorzichtig in zijn.”

Om ze te kunnen helpen wordt voorgesteld om te kijken naar wat er gedaan is bij het zeilen. “Dan wordt er bijvoorbeeld gezegd dat ze ’s ochtends ook iets gedaan hadden wat ze niet voor mogelijk hadden kunnen houden. En dat het iets kan betekenen voor het werk dat ze kunnen doen. Dus eigenlijk je eigen grenzen oprekken. En breder kijken dan je gewend bent.”

Samen met

Het is voor het eerst dat Sailwise Enkhuizen een dergelijk loopbaantraject houdt. “We hebben het ontwikkeld doordat anderen tegen ons zeiden dat het een hele mooie combinatie kan zijn”, vertelt Bos. “En we hebben ook een goede partij gevonden om dit met ons samen te doen.”

Want, zo zegt de directrice, van loopbaanactiviteiten zit bij SailWise te weinig expertise. “Dus daarvoor hebben we de samenwerking gezocht met Randstad Participatie. En zij zijn gespecialiseerd in het helpen van mensen met een drempel of afstand tot de arbeidsmarkt. Om die aan mooi werk te helpen.”

Vervolgtraject

Vanuit het loopbaantraject moet voor de deelnemers duidelijk worden wat ze willen, kunnen en waar ze naartoe moeten. Daarna volgt, onder begeleiding van Randstad, een vervolgtraject om met werkgevers in contact te komen. “En als iemand eenmaal een plek gevonden heeft, dan is er ook een ‘jobcoach’ die een aantal keer gesprekken voert met de werkgever en nieuwe medewerker.”

Luister hieronder het hele gesprek met Jacqueline Bos terug.

Uitzending – 23 maart 2023

Jacqueline Bos van SailWise vertelde op 23 maart 2023 over het Loopbaantraject 'van boot naar baan'

Interview Jacqueline Bos van SailWise Enkhuizen

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405