Sandy (9) blinkt met honden Puppin en Dippie uit in sport agility: “Dóóór, hóóóg!”

29 juli 2022 15:00

Vol trots laat ze haar twee zilveren medailles zien. De 9-jarige Sandy Kalkhuis uit Wijdenes was onlangs met haar honden Puppin en Dippie zeer succesvol tijdens het WK agility, behendigheidstraining met honden. En dat in de categorie tot 12 jaar. “Als je hond het goed kan, is het niet zo moeilijk.”

“Dóóór, hóóóg, bááánd. Goed zo, Dippie!” Het stemgeluid van Sandy is op hondenschool De Bacchanten in Hem meerder keren per week te horen. Agility staat voor behendigheid en is een hondensport die erop gericht is, om honden een parkoers foutloos te laten lopen. Zo moeten ze door tunnels, over hindernissen heen en slalommend langs krap gestoken poortjes. 

De jonge hondenliefhebber uit Wijdenes moet een goede conditie hebben, want in sneltreinvaart raast ze naast haar honden Puppin en Dippie door het parkoers. Keer op keer. “Gelukkig vind ik rennen leuk.” 

Tussen volwassenen

Twee keer in de week is ze er te vinden, in Hem. En dan zijn er nog regelmatig wedstrijden, waarin ze regelmatig uitblinkt. 

Twee keer in de week is Sandy aan het trainen bij de hondenschool in Hem. Om in de wedstrijden waaraan ze regelmatig mee doet zo goed mogelijk te presteren. Zo was ze een van de uitblinkers op het WK in Finland in de leeftijdscategorie tot 12 jaar, maar ook tegen volwassen is ze succesvol. Afgelopen weekend kaapte ze bij een wedstrijd in Bolsward de prijzen weg voor de overige – volwassen – deelnemers. 

Een week eerder regende het goede uitslagen op het WK in Finland. Samen met haar honden Puppin en Dippie veroverde ze twee zilveren medailles in haar leeftijdsklasse. Een unicum, zeker voor iemand van haar leeftijd, die Dippie vanaf de jongste jeugd zelf heeft getraind. “Ik had het echt niet verwacht. Dippie snuffelt altijd bij een wedstrijd, maar nu niet. Hij doet het beter in het buitenland, dan in Nederland.”

Sandy met Puppin (links) en Dippie

Haar moeder Paula trainde enkele jaren geleden al met hond Puppin. Toen Sandy ook eens een rondje mocht proberen, was ze verkocht. “Maar omdat Puppin nogal groot is, zochten we een kleiner hondje. Toen ik een Shetland Sheepdog zag, was ik meteen verliefd. Niet snel daarna kwam Dippie.”

Vanaf het moment dat Dippie 8 weken oud is, traint Sandy met hem. “Je ziet dat ze samen een heel speciale band hebben”, vertelt trainster Herma Verspuij op de hondenvereniging in Hem. “Dippie is echt van haar”, zegt Paula “Ik ben het meest trots op het feit dat ze zelf de hond heeft opgeleid. Je ziet ook dat ze veel lol met elkaar hebben. En dat is en blijft het belangrijkste.”  

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405