Sanne en haar gezin ontvangen pannenkoekentegoedbon voor geduld tijdens dijkversterking

26 januari 2024 12:00
Bron: Harry Schuitemaker

Bewoners die afgelopen jaren last hebben gehad van het versterken van de West-Friese Omringdijk hebben een presentje gekregen als dank voor hun geduld en begrip. De Schardamse Sanne Hijlkema en haar kinderen, die in Hoorn naar school gaan, mochten dit als eersten in ontvangst nemen.

Pannenkoeken voor begrip en geduld tijdens werkzaamheden dijkversterking

De Alliantie Markermeerdijken en het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier hebben de bewoners bedankt met tegoedbonnen van een pannenkoekrestaurant langs de dijk. Sanne Hijlkema uit Schardam mocht gisteravond als eerste de tegoedbonnen in ontvangst nemen. Zij fietst per dag twee keer op en neer vanuit haar woonplaats naar de school van haar kinderen in Hoorn, en moest bijna drie jaar lang een alternatieve route nemen. Ze is blij dat zij nu weer de snelste route naar het noorden kan nemen met haar bakfiets.

Tekst gaat verder onder de video.

Bewoners van het stuk dijk tussen de Bedijkte Waal en Schardam hebben meerdere jaren te maken gehad met overlast vanwege de dijkversterking. De weg werd in oktober 2020 afgesloten. Bijna drie jaar later, in december 2023, is het eerste gedeelte weer open. Naar verwachting wordt de dijk in maart heropend.

Stadsstrand een project van jaren

Ook het aanleggen van het Hoornse stadsstrand is een project geweest van jaren. Wat in 2008 nog begon als een wild idee van Horinezen Jan Kollen en Piet Bruijns – destijds bestuurslid en partijlid van de Hoornse PvdA – is uitgegroeid tot het grootste stadsstrand van Nederland.

Na jaren van tekenen, onderhandelen en plannen werd in oktober 2019 het eerste zand opgespoten dat de monumentale West-Friese Omringdijk moet beschermen. Een jaar later, juli 2020, was de kogel door de kerk voor het definitieve ontwerp. In totaal is in de daaropvolgende jaren maar liefst drie miljoen kubieke meter zand opgespoten.

Dijkversterking eind voorjaar klaar

Omdat het zand moest indalen en vervolgens verstevigd moest worden, duurde het tot juli 2023 voordat de eerste badgasten een plekje konden claimen. Na de oeverzwaluwen waren ook bewoners aan de beurt om het nieuwe strand te verkennen. Op de eerste zomerse dag van het jaar kon iedereen genieten van dit grote project, ondanks dat het nog niet was afgerond.

Als alles volgens planning verloopt zal de dijkversterking aan het einde van het voorjaar klaar zijn. Daarna wordt het tweede deel van het stadsstrand ingericht en geopend. Hiermee wordt het Hoornse stadsstrand twee keer zo groot als nu.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405