Sassluis Enkhuizen ondanks tegenslagen op tijd open voor vaarseizoen

31 maart 2022 15:00

De Sassluis in Enkhuizen gaat vanaf morgen wéér open voor de scheepvaart. De monumentale keersluis is flink onder handen genomen, en de renovatie stuitte onderweg op flinke hobbels. Maar met man en macht is er gewerkt om de sluis precies op de start van het vaarseizoen gebruiksklaar te krijgen. 

De Sassluis is weer klaar voor gebruik

Eerst liep de inspectie in 2020 al enige vertraging op, door vooral lekkage in het riool. En ook vorig jaar zat het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) even met de handen in het haar, toen bleek dat een sluisvloer door waterddruk omhoog kwam. Maar na hard werken, is het dan toch echt gelukt.

En dat betekent dat de sluis vanaf morgen weer volop gebruikt kan worden. Zo is Enkhuizen voor de komende honderd jaar weer beschermd tegen het hoge water op het IJsselmeer.

Want afgelopen maand zijn er vier extra deuren geplaatst, die bij hoogwater gesloten kunnen worden. “Dit zorgt voor extra betrouwbaarheid en veiligheid. De sluis is gelijktijdig met de versterkingswerkzaamheden gerestaureerd. Zo is het voegwerk, metselwerk en natuursteen opgeknapt en teruggebracht in oorspronkelijke staat”, legt woordvoerder Carmen van der Kort van het waterschap uit.

Hoogheemraad Rob Veenman kijkt tevreden naar het eindresultaat

Ook Hoogheemraadschaps-bestuurder Rob Veenman is trots op het eindresultaat. “We hebben hard gewerkt om Enkhuizen en het achterland voor de komende jaren waterveilig te houden. We hebben de sluis versterkt met een passende oplossing die de monumentale waarde eer aan doet.”

Het werk is nog niet helemaal afgerond, schrijft het waterschap. De bouwplaats moet nog worden opgeruimd, maar ook moeten er nog een aantal elektrische aansluitingen geplaatst worden. Dit zal binnen twee weken klaar zijn. 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405