Het Groene Kerkje in Lambertschaag is aankomende zaterdag het decor voor een aantal lezingen over de band die mensen met de zee hebben. Verschillende kapiteins zullen spreken over hun ervaringen op het water, en daarnaast zijn er diverse zeemansliederen die gespeeld zullen worden op een accordeon.
De Alkmaarse Jorne Langelaan zal zaterdag in het Groene Kerkje vertellen over de comeback van de zeilvaart bij het vervoeren van goederen. Langelaan is de oprichter van EcoClipper, een organisatie die zich inzet op een duurzame manier van transport door middel van zeilschepen. Paul Kuiper van de Koninklijke Marine is uitgenodigd vanwege zijn avonturen bij het opsporen van onderzeeboten.
Ad Geerdink, directeur van het Westfries Museum, zal als derde spreker de Slag om de Zuiderzee uit de doeken doen, die 450 jaar geleden op het Hoornse Hop plaatsvond. “Het zal ook de eerste tentoonstelling zijn als het museum haar deuren in het najaar weer opent”, vertelt bestuurslid Joost van Alfen van Het Groene Kerkje.
“Op het moment dat je voor een schilderij staat en iemand heeft je daar iets over vertelt ga je steeds meer zien”, gaat Van Alfen verder. “Dat geldt ook voor het West-Friese landschap: op het moment dat je weet waar het vandaan komt en waar het voor staat kun je betrokken raken. En betrokken raken bij je omgeving is heel belangrijk.”
Het Groene Kerkje in Lambertschaag dankt haar naam aan de groen geschilderde toren. Het gebouw kent een lange historie. “Het vindt haar wortels rond 1200”, vertelt bestuurslid Joost van Alfen. “In 1395 dook het voor het eerst op in de archieven van het Utrechtse bisdom waar het toen toe behoorde.”
Het kerkgebouw ligt 300 meter van de West-Friese Omringdijk. “Voor de drooglegging van de Wieringermeer kon je vanaf de kerktoren de schepen voorbij zien varen”, aldus Van Alfen. Naast een kerk heeft het van 1665 tot 1844 ook gefungeerd als school. Ondanks dat het van onvoldoende daglicht was voorzien en moeilijk warm te stoken was.
“Rond de jaren ’70 zat er geen geloofsgemeente meer in en toen is het kerkje enorm verwaarloosd. Er zaten gaten in het dak en er woonden duiven in”, vertelt Van Alfen. Het was een zwart gat als je er langsreed, aldus Frans Groen, de huidige voorzitter.
In de jaren ’80 is de gemeenschap in actie gekomen en heeft een bedrag van een miljoen gulden voor de restauratie bij elkaar weten te halen. “Hiermee is de kerk gered”, aldus Van Alfen. Vanuit de stichting dat behoud van de kerk ten doel heeft wordt nu elke tien jaar een restauratie gedaan. “We zijn heel blij dat Het Rijk en de Provincie daar aan bijdraagt”, vertelt Van Alfen. Via haar culturele programmering draagt de stichting daarnaast zelf een derde van de ton die met zo’n restauratie gemoeid is.
Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405