Schieten, mishandeling en een dode: verdachte overvalbende in maart voor rechter

18 december 2023 17:03
Bron: Fragment uit Opsporing Verzocht

Het onderzoek naar de reeks overvallen tussen Alkmaar en Hoorn is zo goed als afgerond. De zogeheten ‘overvalbende’, een groep van zes verdachten, moet in maart voorkomen. Volgens justitie pleegden zij zeven berovingen, waarbij verschillende mensen zwaar werd mishandeld en Sjaak Groot (72) uit Berkhout zelfs doodgeschoten.

overval de goorn

Vanochtend maakte de rechtbank in een tussentijdse zitting bekend dat de zaak dit voorjaar vermoedelijk maar liefst vijftien zittingsdagen gaat duren – dat komt neer op drie weken. 

Het is de climax van drie jaar werk van politiemensen aan één van de grootste onderzoeken in Noord-Holland van de afgelopen jaren. In totaal zijn acht mannen opgespoord die (in wisselende samenstellingen) verantwoordelijk zouden zijn voor zes woningovervallen en de beroving van een tankstation in Nieuwe-Niedorp.

Hun primaire doel was volgens justitie geld. Zo was de vermeende gedachte bij de daders dat bij Sjaak Groot in Berkhout 100.000 euro in zijn kluis lag. En ze gingen ervanuit dat er ook grote geldbedragen zouden liggen bij een handelaar in vee in De Goorn en een gezin dat een caravanstalling runde in Heerhugowaard.

Vastgebonden en mishandeld

Slachtoffers werden volgens de officier van justitie door de groep in wisselende samenstellingen geslagen met een koevoet, een strijkijzer, vastgebonden en beschoten, waarvan één keer dodelijk. Sommigen zijn voor de rest van hun leven getraumatiseerd.

Eén destijds nog minderjarige verdachte is inmiddels veroordeeld en een ander zou zelfmoord hebben gepleegd. Politie trof op het pistool dat ze bij deze verdachte vonden DNA-sporen van Glenn V., die wordt gezien als de schutter, en kwam zo uit bij de rest.

De reeks overvallen wordt tijdens de megazaak vanaf 8 maart in chronologische volgorde besproken. Met als eerste de zeer gewelddadige inbraak bij een ouder echtpaar in De Goorn, dan drieënhalf jaar geleden. 

5 van de 6 verdachten van de overvalbende

In augustus 2020 dringt een groep mannen daar een vrijstaand huis binnen. De slachtoffers worden wakker en geslagen met een breekijzer. De mannelijke bewoner wordt beschoten, maar draait net op tijd zijn hoofd weg, waardoor de kogel hem ternauwernood mist.

Een dag later slaan de daders toe bij een tankstation in Nieuwe Niedorp. Gewapend komen ze de winkel binnen, bedreigen het jonge personeel en slaan op de vlucht.

Vervolgens wordt in december 2020 een echtpaar in het Gelderse Dreumel overvallen in hun huis. De slachtoffers zegt één van de overvallers die dag te hebben herkend als de zoon van een vriend, op dat moment woonachtig in West-Friesland. Die zou hebben geweten dat er geld in de woning was.

In hals geschoten

Vervolgens volgt er een heftige overval in een rijtjeshuis in Avenhorn. Het is januari 2021 en in het holst van de nacht dringen mensen binnen en ontstaat er een worsteling met de bewoonster. Die vrouw wordt in haar hals geschoten. De dieven nemen onder meer een bijzondere munt mee. 

Een paar maanden later dat jaar is een familie in Heerhugowaard slachtoffer. Zij runnen daar een caravanstalling. Het echtpaar staat doodsangsten uit als een groep mannen het huis in komt. Ze worden vastgebonden en hun zoon wordt ook nog eens ‘bewerkt’ met een strijkijzer. De daders stelen een onbekend geldbedrag en een auto.

Woningoverval in Heerhugowaard

Daarna volgt de tragische dood van de 72-jarige Sjaak Groot, wiens dood deze zaak in een stroomversnelling bracht, tien dagen later. De man wordt wakker van lawaai en treft een groep inbrekers in zijn gang. Volgens justitie probeert hij ze uit huis te werken, maar wordt neergeschoten. Met de telefoon om 112 te bellen in zijn hand, overlijdt de Berkhouter

Tot slot is er een dubbele woningoverval in Noord-Scharwoude in juli 2021, in een huis en een bijwoning. Ook daarbij wordt een slachtoffer vastgebonden en een ander neergeschoten. Die man rent bloedend over straat naar de buren en overleeft het. 

Twee van de zes verdachten Dut M. en Ruviëni M. hebben via hun advocaat om vrijlating gevraagd uit hun voorarrest wegens persoonlijke omstandigheden, en volgens hen gebrek aan bewijs. Maar daar ging de rechter, net als bij de voorgaande zittingen, niet in mee. De zaak gaat dus op 8 maart verder. Tijdens de zittingsdagen, waarschijnlijk 15 in totaal, moet duidelijk worden welke straf het Openbaar Ministerie tegen de verdachten eist. 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405