Scholen voorbereid op sluiting: “Drie klassen per week thuis nu al geen uitzondering”

24 november 2021 18:29

De grote scholenkoepels in West-Friesland houden rekening met sluiting en een eventuele nieuwe lockdown. Dat blijkt uit een rondgang van NH Nieuws/WEEFF. Hoewel schoolbesturen een nieuwe sluiting als extreem onwenselijk ervaren, worden scholen ingehaald door de feiten. Veel besmettingen komen uit de hoek van de basisscholen, blijkt ook na navraag bij de schoolbesturen. “Klassen waarbij een kwart besmet is komt vaak voor.”

basisschool school klas samenspel stock algemeen

“Bij meerdere besmettingen sturen we een klas in zijn geheel naar huis. Twee of drie klassen naar huis per week is zeker geen uitzondering”, voegt John Deckers van scholenkoepel Kopwerk aan. De organisatie heeft 22 scholen onder haar hoede.

Deckers houdt rekening met een lockdownscenario en/of sluiting van de basisscholen. Zeker nu de eerstvolgende coronapersconferentie is vervroegd naar komende vrijdag. “De vrees was er natuurlijk al. We hebben onze scholen gevraagd om zich weer voor te bereiden op thuisonderwijs.”

“Gistermiddag moest een school in Den Oever in zijn geheel dicht”

John Deckers, Stichting Kopwerk

Zolang les op school mogelijk blijft, doet de koepel dat bij haar scholen, benadrukt Deckers. Toch wordt ook hij ingehaald door oplopende besmettingen onder zijn scholen. Wekelijks moeten scholen klassen naar huis sturen, op sommige momenten moeten scholen zelfs volledig sluiten. “Gistermiddag moest een school in Den Oever in zijn geheel dicht.”

Andere scholenkoepels schetsen een vergelijkbaar beeld. Ruurd Bijlsma, bestuurder van Stichting Present. Bijlsma wil niet vooruitlopen op besluiten die nog niet genomen zijn en houdt met alle scenario’s rekening. “Als het tot een lockdown of sluiting komt, dan gaan we dat op basis van de ervaringen uit eerdere lockdowns, zo goed mogelijk vormgeven.”

Noodzaak

Hoewel ook hij veel besmettingen ziet onder zijn scholen – vorige week moest een gehele school dicht en momenteel zitten zo’n vier klassen in zijn geheel thuis – is een sluiting volgens Bijlsma ‘de meest verregaande maatregel, met veel vervelende gevolgen’.

Toch erkent hij een mogelijke noodzaak. “Feit is dat de meeste besmettingen plaatsvinden onder kinderen van basisscholen. En hoewel kinderen niet heel erg ziek worden, kunnen ze mijn personeel wel besmetten. Ik maak me zorgen om mijn personeel.”

Vanavond komt het OMT bijeen voor spoedadvies. Vrijdag maakt het kabinet een besluit over eventuele nieuwe maatregelen.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405