Schrijvers Hoornse uitgeverij vallen in de prijzen: “Bestseller schrijven is moeilijk”

12 juni 2023 10:03
Bron: Aangeleverd

Het regent nominaties en prijzen voor Godijn Publishing. De Hoornse uitgeverij bestaat nu tien jaar en heeft ruim 100 schrijvers gepubliceerd. “Onze thrillers doen het vooral erg goed”, licht Elly Godijn van de uitgeverij toe. “En ook e-books zijn steeds gewilder geworden.”

Een van de schrijvers bij de uitgeverij die in de prijzen is gevallen is de Belgische Alexander Olbrechts. “Hij heeft de tweede publieksprijs bij Vrij Nederland gewonnen met zijn boek De Heraklesmoorden.” De Vlaamse auteur kwam in contact met de uitgeverij via een schrijfwedstrijd. “Ik was gelijk gecharmeerd van zijn schrijfstijl. Hij schrijft echt gruwelijke verhalen, maar ook gruwelijk goed.”

Godijn heeft geen uitgebreide campagne gehouden om het boek van Olbrechts meer kans te laten maken. “Het is fijn als mensen stemmen omdat ze het boek gewoon goed vinden.” Fedor de Groot, vorig jaar derde bij Vrij Nederland, is dit jaar genomineerd door Vrouwenthrillers.nl.

“Onze grootste groep lezers zijn toevallig ook vrouwen, in de leeftijd van dertig tot zestig jaar”, vertelt Godijn. “Ik denk omdat vrouwen het heel fijn vinden even uit die dagelijkse sleur te stappen. Je hebt het de hele dag druk met het gezin en werk. Hoe fijn is het dan als je ’s avonds in een totaal andere wereld kunt stappen.”

E-books

Volgend jaar hoopt Godijn ook op succes voor een vrouwelijke schrijver. “Want het zijn bijna alleen maar mannelijke schrijvers van ons die genomineerd worden.” In de bijna tien jaar dat de uitgeverij bestaat zijn de verhalen van meer dan honderd schrijvers uitgegeven. Om ook in te spelen op de behoefte van e-books is enige jaren geleden het label Hip Publishing opgericht.

“Onlangs zijn er ook een aantal luisterboeken op uitgegeven.” De populariteit tussen e-books en gedrukte exemplaren is volgens Godijn fifty-fifty. “Het verschilt per genre. Maar ook rondom de vakantieperiode zijn e-books gewild. Het is toch wel heel fijn om honderd boeken te hebben staan op zo’n plat apparaat in je tas in plaats van een koffer vol boeken mee te zeulen.”

Volgens Godijn wordt er vooral geschreven vanuit de overtuiging iets achter te willen laten. “Je zult er naast moeten blijven werken. Die bestseller schrijven is echt heel moeilijk.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405