Schudden, harken en kuilen: studenten veehouderij doen ‘grasexamen’ op het land

8 juni 2024 08:07
Bron: NH Media / Jurgen van den Bos

Hoe zorg je voor goed gras voor de melkkoeien? Studenten van de opleiding veehouderij van VONK laten het zien met vers gemaaid grasland in Haringhuizen. “Er kan van alles misgaan en dan is je hele perceel verloren.”

grasexamen

Schudden, harken en kuilen zijn de belangrijkste onderdelen van het examen op het land. Het gras is gemaaid, maar wat dan? Studenten moeten ter plekke bekijken met wat voor gras ze te maken hebben, welke kruiden er tussen zitten en vooral ook zorgen dat het gras goed droogt en opgeslagen wordt.

“We zijn zo’n beetje de enige school die het op deze manier doet. Buiten op het land, om iedereen onder dezelfde omstandigheden examen te laten doen”, vertelt docent Rianna Groot.

Hoe dat in zijn werk gaat zie je in onderstaande video. Tekst gaat door onder de video.

Student Guus Damstra uit Heiloo is al wat gewend. Hij heeft vaker op het land gewerkt. “Ja, gras is gras, maar het gaat erom: wat is de voedingswaarde, hoe ligt het erbij, heb je er veel onkruid tussen zitten? Allemaal factoren die meespelen voor de voeding van het dier. Ik vind het leuk om op deze manier examen te doen, een mooie leerweg om verder in je vak te komen”, vertelt de inmiddels geslaagde Guus.

grasexamen

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844