Schulden van Hoornse gedupeerden toeslagenaffaire worden kwijtgescholden

6 juli 2021 09:12

Voor de 150 gedupeerden ouders van de toeslagenaffaire in Hoorn, worden de schulden kwijtgescholden. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten. De schulden liepen bij een aantal ouders op tot 13.000 euro. 

In Hoorn zijn nu 150 gedupeerde ouders in beeld. Met het kwijtschelden loopt Hoorn vooruit op het landelijke wetsvoorstel over het herstellen van de geleden schade. Wethouder Kholoud Al Mobayed vindt dat de inwoners zo snel en goed mogelijk geholpen moeten worden. “Door de schulden die zij als gevolg van de toeslagenaffaire bij de gemeente hebben kwijt te schelden zorgen we voor rust, zekerheid en verlichting van problemen.”

De West-Friese gemeentes deden eerder al een oproep om de gedupeerden te kunnen achterhalen. Waren er in december nog 90 Hoornse gezinnen in beeld, nu is dat aantal dus bijna verdubbeld. De oproep aan gedupeerde ouders om zich te melden, loopt nog steeds.

“Het is een lang proces dat we in december al zijn gestart, en nog steeds proberen we samen met de Belastingdienst gedupeerden op te sporen”, zegt een woordvoerder van de gemeente. Hoe groot het totaalbedrag is van de opgelopen schulden, is dan ook nog niet te noemen. 

In januari heeft het kabinet aangekondigd dat schulden van gedupeerden van de toeslagenaffaire bij de Belastingdienst en Toeslagen en andere publieke uitvoeringsorganisaties worden kwijtgescholden. Ook gemeenten en waterschappen zijn gevraagd om openstaande vorderingen kwijt te schelden. In september wordt het wetsvoorstel voor de landelijke Verzamelwet hersteloperatie ingediend bij de Tweede Kamer. 

De gedupeerde ouders worden zelf door de gemeente Hoorn op de hoogte gebracht en hoeven geen verzoek in te dienen om in aanmerking te komen voor de kwijtschelding. 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405