Senioren teleurgesteld over verdwijnen halte in Hoorn: “Zijn afhankelijk van de bus”

23 mei 2024 16:58
Bron: WEEFF / Tim Heijdemann

Teleurstelling bij de bewoners van een aantal seniorenflats in Hoorn. Connexxion past over twee maanden de dienstregeling aan, waardoor een aantal buslijnen aangepast worden en haltes verdwijnen. Zo ook buslijn L11, die naast een halte bij de woningen in de wijk Risdam Zuid, stopt bij het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn. Toch hoeven de senioren met de nieuwe regeling minder ver te lopen naar een halte dan gedacht, stelt een woordvoerder namens het vervoerbedrijf.

Door het besluit om buslijn L11 uit de dienstregeling te halen, verdwijnt de bus tussen het station in Hoorn en Zwaag, Risdam. Een woordvoerder van Transdev laat namens Connexxion weten dat er bij deze lijn en twee anderen – L133 en L136 – sprake is van een overcapaciteit.

“Dat wil zeggen dat doordat het aanbod en de vraag niet overeenkomen, bussen te vaak niet goed gevuld of leeg rondrijden”, wordt verder toegelicht. “Door lijn 11 te laten vervallen en de routes van lijnen 133 en 136 aan te passen, waarbij 133 vaker gaat rijden in de spits, komt de vraag en het aanbod beter overeen.”

Zorgen bij senioren

De verandering van de dienstregeling zorgt voor onrust bij de bewoners van de ‘Wagens’, vier seniorenflats in de wijk Risdam Zuid. “Het is een heel slechte zaak”, stelt een van de bewoonsters. “Er wonen hier veel oudere mensen die slecht ter been zijn en gebruikmaken van deze bus.” Weer een andere vrouw zegt de beslissing “schandalig” te vinden. “Nu kan ik nog wat beter lopen, maar er zijn ook bewoners genoeg met een rollator.”

Eén van hen is een man die met het openbaar vervoer naar het Dijklander Ziekenhuis gaat. “Ik heb nu al hoofdpijn over het verdwijnen van deze halte”, zegt de man. En ook in de Hoornse politiek zijn de zorgen duidelijk geworden. De fractie Hoorn Lokaal heeft daarom een brief met aanvullende vragen naar het Hoornse college gestuurd.

Nieuwe haltes staan 250 meter verder dan oude

Toch lijken de zorgen van de ouderen sterker te zijn dan dat de nieuwe situatie in gaat houden. De woordvoerder van Transdev licht toe dat de oude halte Stadhuis in Hoorn komt te vervallen. Die naam wordt gegeven aan de halte die nu de naam Nieuwe Steen draagt. “Deze halte bevindt zich op 250 meter afstand van de oude halte. Ook de halte Blokmergouw vervalt”, is de toelichting. “De dichtstbijzijnde is de halte Beurtschip.” Deze staat ook 250 meter verder dan de huidige stop.

Reizigers die vaak gebruikmaken van de buslijn 11 kunnen straks bijna dezelfde route rijden met lijn 133. Deze vertrekt vanaf het Hoornse station, en rijdt naast het Dijklander Ziekenhuis ook langs het Beurtschip en eindhalte Risdam in Zwaag. Ook lijnen 131 en 132 worden als alternatieven door Transdev aangedragen.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844