Sergej woont in illegaal appartement Schellinkhout, maar moet na brand weg

23 februari 2023 19:03

Na een faillissement én een scheiding hervond Sergej Fokke (52) anderhalf jaar geleden de rust in één van de bedrijfsunits aan de Dorpsweg in Schellinkhout, die tot appartement is verbouwd. Hij is één van de huurders die illegaal op het terrein verblijft, maar wordt na de fatale brand door de gemeente Drechterland gedwongen om te vertrekken. “Waar moet ik heen?” 

Sergej Fokke in zijn illegale woning in Schellinkhout

Bijna een maand geleden gaat het vreselijk mis aan de Dorpsweg van Schellnkhout. In een deel van het bedrijventerrein breekt een felle brand uit. De vlammenzee verwoest dat deel van de units volledig. Een dag later wordt een lichaam gevonden, dat hoogstwaarschijnlijk de Braziliaanse Edilene Moorman is.

Al snel na de brand gaan er verhalen over illegale bewoning. waar volgens meerdere huurders ook de eigenaar van op de hoogte moet zijn geweest. Edilene blijkt niet de enige te zijn die al langere tijd op het terrein verbleef. Een andere bewoner is Sergej Fokke, die er in augustus 2021 onderdak vindt. Hij verblijft in een gedeelte dat de dans ontspringt.

Verwacht geen smoezelig matrasje tussen auto-onderdelen of een kale ruimte met slechts een bed. Op het keurige appartement van Sergej is menige starter jaloers. Het telt zo’n 90 vierkante meter en heeft – verdeeld over twee verdiepingen – een keuken, badkamer, woonkamer, bed, grote kledingkast en een opbergruimte. “Een vriend van mij zei al eens: ‘hier zou ik ook wel willen wonen’.”

De ruimte is een uitkomst voor Sergej, na een inktzwarte periode. Enkele jaren geleden is hij nog in het bezit van meerdere horeca-gelegenheden in de hoofdstad. Eén daarvan, Door 74, behoort zelfs tot de beste 50 bars ter wereld. Het leven lacht hem toe op het moment dat hij in 2015 een boerderij in Schellinkhout koopt. 

Faillissement en scheiding

Een faillissement en een scheiding later ziet hij het leven van een heel andere kant. Sergej staat op straat en is de eigenaar van het terrein dankbaar dat hij hem benadert om in het appartement te trekken. “Je loopt op glad ijs, dat weet je. Natuurlijk wist ik dat hier geen woonbestemming op zit, maar wat moet je dan? Een hypotheek van de bank krijg ik na het faillissement niet en de huurprijzen schieten door het dak. Dit was voor mij de perfecte plek om weer even tot rust te komen, na een heftige periode. Het gaf mij de tijd om nieuwe plannen te maken, onder meer als personal trainer en performance trainer.” 

“Wat moet je dan? Een hypotheek krijg ik na het faillissement niet en de huurprijzen schieten door het dak.”

Sergej Fokke woont illegaal in Schellinkhout

Daarnaast speelt de locatie een rol. Op de talloze foto’s in het appartement is een herhalende factor zichtbaar: zijn zoon Kye van 8. “Hij is mijn drijfveer. Zijn moeder woont hier ook in het dorp en hij zit hier op school. Dus ik wil in de buurt zijn. Hij is de halve week bij mij en ook daarom is het fijn hoe het appartement eruit ziet. Dat weten niet veel mensen die een oordeel over dit terrein klaar hebben. Ik laat hem echt niet op de grond tussen autobanden en bouten in slapen. Als ik hem niet zou hebben? Dan had ik niet meer in Nederland gewoond.” 

Sergej Fokke bij de puinhopen in Schellinkhout

Meteen als de brand uitbreekt, weet hij: foute boel. “Ik hoorde sirenes en zag blauwe zwaailichten. En daarna vlammen van wel 20 meter hoog. De politie vroeg nog aan mij of er nog meer mensen op het terrein verbleven. Ik zei dat er soms wel wat mensen waren. Ik let hier nooit zo op anderen, zou die Braziliaanse vrouw ook niet snel herkennen. Daarna ben ik heel rustig via het weiland weggegaan, samen met mijn zoon.” Eerdere controles weet hij ook al handig te omzeilen. 

In een gesprek met de gemeente Drechterland krijgt hij twee weken geleden te horen dat hij moet vertrekken, op straffe van een dwangsom. “Ik heb nog een week of zes. Ik heb veel lijntjes uitgezet, maar het is heel lastig om iets te vinden. Gisteren nog reageerde ik meteen toen ik iets voorbij zag komen, maar waren er evengoed al 20 anderen voor mij.”  

“Je wil straks niet van bank naar bank verhuizen”

Sergej Fokke is op zoek naar een huurwoning

Hij snapt dat hij moet vertrekken, maar is kritisch op de gemeente. “‘Je moet je maar inschrijven voor een huurwoning’, zeggen ze dan. Maar dan duurt het nog jaren voordat je aan de beurt bent. Dat weet iedereen. Ik heb nog geprobeerd om een stuk grond in Schellinkhout te huren, waar al jaren niets mee gebeurt. Om daar tijdelijk iets op te zetten. Maar daar krijg ik geen toestemming voor. Ik heb niet het idee dat de gemeente meedenkt in oplossingen.”

Nieuwe onrust dus in zijn hoofd. “Het geeft wel stress. Je staat ermee op en gaat ermee naar bed. Je wil straks niet van bank naar bank verhuizen. Maar ik weet zeker: er komt een oplossing.” 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405