Shuttlebus van Museum van de 20e eeuw in Hoorn groot succes

8 maart 2023 20:31

Het museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn zet sinds augustus 2022 een shuttlebus in voor bezoekers. Binnen zes maanden heeft het busje, waar acht personen in passen, 7700 mensen vervoerd. ”Bezoekers zijn erg blij met de shuttlebus. Dat is fijn om te horen”, vertelt directeur Hans Stuijfbergen. 

Museum van de Twintigste Eeuw

De shuttlebus rijdt gedurende de hele week tig keer op en neer om bezoekers van station Hoorn, parkeerterrein De Nieuwe Wal en Visserseiland op te halen. Na afloop van het bezoek brengt de bus hen ook weer terug. Het initiatief startte om ervoor te zorgen dat mensen die slecht ter been zijn gemakkelijk bij het museum kunnen komen. Deze was anders moeilijk bereikbaar voor hen. ”Bij slechte weersomstandigheden is het voor bezoekers ook prettig om mee te rijden, zo komen ze droog over”, vertelt Hans.  

Positieve reacties

De shuttlebus valt erg in de smaak. Tijdens de voorjaarsvakantie was het lekker druk. Er werden gedurende de week maar liefst 960 passagiers vervoerd. ”Mensen zijn enthousiast over de service. Ze vertellen ons dat ze dit elders nog nooit hebben meegemaakt en het erg fijn vinden”, zegt Hans terwijl hij lacht.  

De shuttlebus haalt zeven dagen per week passagiers op en zorgt ervoor dat zij veilig en droog bij het museum aankomen. Door een belletje te plegen weten de chauffeurs precies waar ze moeten zijn en wordt iedereen op de gewenste plek opgehaald. De chauffeurs doen het werkt geheel vrijwillig. Mede door hun inzet is het mogelijk om zoveel mensen te vervoeren. 

Toekomstplannen

Wegens het grote succes van de shuttlebus wordt er nagedacht over toekomstplannen. Het is een wens om ervoor te zorgen dat er meerdere busjes door Hoorn rijden. Op deze manier kunnen nog veel meer bezoekers naar het museum worden gebracht. Deze wens gaat wel gepaard met hoge bedragen. De verzekeringskosten zijn €1200 per maand. “Gemeente Hoorn betaalt gelukkig een deel van het bedrag. Toch lopen de kosten hoog op wanneer er nieuwe busjes bijkomen. Het idee moet wel haalbaar blijven”, vertelt Hans. 

Ook lijkt het hem fijn om een bushokje te maken op de grote parkeerplaats bij het museum. ”Bezoekers kunnen nu binnen wachten. Maar het zou handiger zijn om een bushokje te maken. Dan kan iedereen direct instappen”, zegt hij.

Het vervoer zal voor nu gratis zijn. Er zijn nog geen plannen om geld te vragen voor een ticket. ”We weten niet of het met meerdere busjes haalbaar is om mensen gratis heen en weer te brengen. Natuurlijk hopen we van wel”, zegt Hans optimistisch. 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405