Sinterklaas na coronajaren weer als vanouds naar West-friesland, behalve in Bovenkarspel

3 november 2022 10:52

Sinterklaas komt dit jaar weer per boot aan in Hoorn. Vorig jaar kon dat door corona op het laatste moment toch niet. Bijna overal in West-Friesland wordt de sint weer ‘als vanouds’ onthaald. Alleen in Bovenkarspel blijkt een volledige intocht niet haalbaar.

Vele kinderharten zullen weer sneller gaan kloppen want over ruim een week is Sinterklaas weer in het land. Zaterdagochtend 12 november om 11.00 uur start het programma waarna de Sint om 11.30 in de haven van Hoorn aankomt samen met zijn pieten. Per paard vervolgt hij dan de route door de binnenstad met korte stops en activiteiten op de Roode Steen. De intocht eindigt met een groots Sinterklaasfeest in de Noorderkerk. 

Lichtjesintocht Medemblik

Ook in Medemblik komt de feestelijk verlichte pakjesboot op zaterdag binnenvaren rond de klok van 17.00 uur. Een coronatoegangsbewijs, zoals vorig jaar het geval was voor een deel van de intocht, is verleden tijd. Medemblik pakt jaarlijks groot uit met een programma op de kade. Met optredens van de Danspieten en kinderen van Medemblikker basisscholen. 

Sinterklaasintocht Medemblik

Na de aankomst in de haven van Medemblik gaat de stoet met Sinterklaas op paard Ozosnel en de Pieten via de Oosterhaven naar Kasteel Radboud. Historische voertuigen, een Pietenband en majorettes maken onder meer de levendige lichtjesoptocht compleet. 

Organisatorische problemen in Bovenkarspel

Bovenkarspel kiest dit jaar nogmaals voor ‘een veilige intocht’ bij de Ceres-molen in plaats van in de haven. “We begrijpen dat er mensen teleurgesteld zijn dat er in Bovenkarspel dit jaar geen ‘grootse intocht’ georganiseerd wordt”, schrijft Sint Nicolaascomité de Kolk. 

Het was tot voor kort zelfs de vraag of er dit jaar wel een intocht zou komen in Bovenkarspel. Dat komt vanwege meerdere organisatorische redenen. “Met meer tijd en mankracht hopen we vanaf 2023 weer onze bekende en geliefde ‘grootse intochten’ te kunnen organiseren. Helaas is dat dit jaar geen haalbare kaart.”

Een ‘veilige intocht’ is beter dan helemaal geen intocht, zegt het comité. “Dat zou een nog grotere teleurstelling zijn. Waar het vorig jaar niet mogelijk was om met de Pieten op de foto te gaan en mochten ze geen pepernoten uitdelen, is dat dit jaar wel mogelijk.” De sint arriveert daar op zondag 13 november om 13.30 uur.  

Selfies met Sint

In Enkhuizen meert de stoomboot ook op zaterdag om 14.00 af waarbij ze worden ontvangen op het bordes van het Snouck van Loosenhuis. Daarna volgt een feestelijke rondgang door de binnenstad met een aantal stops onderweg waarbij het mogelijk is om de sint een handje te geven, selfies of een klein praatje te maken. 

In Avenhorn en De Goorn komt de Sint zondag 13 november aan een maakt daar een tocht door het dorp. In Hoogkarspel laat de Sint nog een weekje langer op zich wachten. Daar is de intocht op zaterdag 19 november en meert hij aan bij de steiger van de Blauwe Reiger. Hoe laat wordt nog bekend gemaakt.  

Bekijk hieronder de live-uitzending die NH Nieuws vorig jaar maakte bij de Sinterklaasintocht in Enkhuizen.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405