Skotwal brengt country met een snik, maar dan op z’n West-Fries

12 mei 2024 09:00
Bron: NH Media

De West-Friese band Skotwal timmert al 14 jaar aan de weg met hun eigen West-Friese versies van bekende countrypopliedjes van sterren als the Rolling Stones, Johnny Cash en Bob Dylan. Komende week presenteren ze hun nieuwe album Vier De Plaat. “Belangrijk is dat we de weg naar het hart vinden en dat doe je niet door poespas, maar door eenvoud.”

Het interview met de mannen van Skotwal vindt plaats in de keuken van het huis van gitarist Theo de Jong in hartje Langedijk. Naast Theo zijn ook de broers Wigert en Theo Dronkert aanwezig. Samen vormen ze sinds 2010 de band Skotwal.

“Skotwal betekent bagger, wat je uit de sloot haalt en dat is erg vruchtbaar”, legt Wigert uit “Daarnaast is Skotwal ook een typisch West-Fries gerecht dat bestaat uit piepers, bonen en vet. Een zwaar, maar zeer voedzaam gerecht. We vonden het een mooie bandnaam.”

Country-hart

De mannen zien er op-en-top gekleed uit in hun zwarte jasjes, met daarop geborduurde bloemen, gitaren en en andere versiersels. Ze hebben alle drie een country-hart. Dat komt misschien omdat ze opgegroeid zijn op het platteland rond Sint Pancras en Broek op Langedijk. Daar werkten ze in hun jeugd op de bollenvelden, met de poten in de klei. Maar dat country-hart komt nog veel meer voort uit hun muzikale voorkeuren en levensinstelling.

“Het mooie van country vind ik het gebruik van de akoestische gitaren en de mandoline. En er zit altijd wel een snik in zit”, legt Theo de Jong uit. “Het gaat over het leven en over het leed in het leven.”

Jonge soldaten

Zanger Wigert legt het uit aan de hand van het nummer Ruby, de country-hit van Kenny Rogers uit 1969. “Het lijkt een luchtig liedje, maar het gaat over een Vietnamveteraan die bang is om zijn geliefde te verliezen. Wij hebben daar Trudy van gemaakt. Hier in West-Friesland zijn ook veel jongens soldaat geweest en uitgezonden naar Afghanistan. Zo probeer je het naar je toe te trekken.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Snapshot Video 250309 (05:38)

De broertjes Dronkert groeiden op in een christelijk gezin in Sint Pancras, waar thuis hoofdzakelijk muziek van kerkorgels en mannenkoren gedraaid werd. “Tot ik een keer een singletje van Mahalia Jackson kreeg. Dat was gospel en dat hakte erin”, vertelt Theo Dronkert.

 “Toen leerde ik dat je altijd de kortste weg naar het hart moet proberen te vinden met muziek. En dat vind je vaak in de eenvoud en niet met gebroddel. Eenvoud in tekst en muziek. En dat doen wij nu ook.”

Leven een enkele reis

De nieuwste single van Skotwal is hun versie van de hit End of the line van Traveling Wilburys. Zij maakten er Enkele reis van. “Het leven is een enkele reis. Je wordt geboren en je kan alleen maar vooruit en niet terug”, legt Wigert uit. “En met alles wat je overkomt heb je te dealen en dat vind ik een heel mooi gegeven.” 

Op zondag 19 mei presenteert Skotwal het nieuwe album Vier De Plaat in Victorie in Alkmaar. Het voorprogramma wordt verzorgd door de band Amazing Stroopwafels. 

Snapshot Video 250309 (05:54)

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844