Skûtsje de Drie Haringen uit Enkhuizen viert vijfjarig jubileum met open dag

9 april 2023 17:50
Bron: Archief: de Drie Haringen

Zeilvereniging Skûtsje de Drie Haringen bestaat in 2023 al weer vijf jaar. Genoeg reden voor de leden om dit jubileum te vieren. Dit wordt aankomende maandag gedaan met een open dag bij de Buiten haven van Enkhuizen. “Iedereen is welkom om langs te komen en ons vragen te stellen”, vertelt Kars van Gemert van de Drie Haringen.

Nadat Van Gemert vier jaar geleden in West-Friesland kwam wonen sloot hij zich aan bij de Drie Haringen in Enkhuizen. Hier raakte hij bevangen van het ‘zeil-virus’. Wat hij het allermooiste vindt aan het varen op een skûtsje is de kalmte die over je heen komt als je aan het varen bent. “Dat is echt genieten.”

Fries vrachtschip om mee te racen

Een skûtsje is een boot van ongeveer negentien meter, waarop zestien personen kunnen zitten. Dit type schip werd vroeger gebruikt in Friesland voor vrachtvervoer, maar inmiddels worden er races mee gevaren. “En die zijn best intensief”, legt Van Gemert uit.

De races bestaan uit verschillende elementen. In het heetst van de strijd kan het gebeuren dat de boten soms millimeters van elkaar varen, of tegen elkaar opbotsen. “Daar worden dan strafpunten voor gegeven. Uiteindelijk moet je er voor zorgen dat je een zo goed mogelijke startpositie krijgt.”

De leden van de Drie Haringen in Enkhuizen strijden momenteel in de C-klasse, nadat ze vorig jaar gedegradeerd zijn. Volgens Van Gemert bestaat de kans dat ze dit jaar meer wedstrijden kunnen winnen en promotie afdwingen naar de B-klasse. “Ik hoop dat we aan het eind van het jaar positief nieuws daarover hebben.”

Tekst gaat verder onder de video.

De open dag van Skûtsje de Drie Haringen vindt aankomende maandag plaats bij gelegenheidsrestaurant MEER Enkhuizen. Tussen 13.00 en 16.00 uur is iedereen uit West-Friesland welkom om langs te komen, het wedstrijdschip te bekijken, of zich aan te melden als nieuw lid.

“We hebben momenteel vijftien leden, maar we zouden graag zien dat meer mensen zich bij ons aansluiten”, licht Van Gemert toe. “Iedereen die een nieuwe hobby zoekt kan bij ons terecht.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405