Slechte luchtkwaliteit langs A7 rondom kinderopvangcentra gevaar voor West-Friese kinderen

9 mei 2023 20:00

Een nieuw onderzoek over de gezondheidsrisico’s voor kinderen die op scholen zitten die dicht bij drukke wegen liggen, schokte Leonie van ’t Veer. De directeur van Kinderopvang ’t Herdertje in Blokker wil dat de politiek ingrijpt. “Niet alleen voor de kinderen hier, maar voor heel Nederland.”

Snapshot Video 240524 (00:00)

Volgens onderzoek van het Noordhollands Dagblad en Investico ligt de kinderdagopvang van Van ’t Veer volgens de GGD-richtlijnen in de gevarenzone. Zo zouden de kinderen op ’t Herdertje te veel fijn stof binnenkrijgen door de nabije ligging van de Rijksweg A7. “Dat vind ik verschrikkelijk”, vertelt Van ’t Veer. “Wij doen er alles aan om kinderen gezond te laten opgroeien met de beste kansen voor de rest van hun levensontwikkeling.”

Wat is fijn stof? 

Fijn stof bestaat uit héél kleine deeltjes stof, die zo klein zijn dat je ze niet ziet en niet ruikt. Het nadeel van die hele kleine deeltjes is dat ze heel diep ingeademd kunnen worden en dan schade en klachten kunnen geven, vooral bij mensen die al iets aan hun longen mankeren. Zo kunnen kinderen met astma veel last van fijn stof ervaren.

Goede bereikbaarheid versus gezondheid

Toch lijken ouders zich volgens Van ’t Veer zich nog geen grote zorgen te maken. “Ouders vinden goede bereikbaarheid heel belangrijk. Als de kinderopvang naast een weg is – wat meteen een ontsluitingsroute is richting je werk – dan maken ouders vaak de afweging om dan die locatie te kiezen.”

Longarts Leon van den Toorn is echter wél bezorgd. De arts, werkzaam aan het Erasmus MC in Rotterdam, weet namelijk precies wat de geïnhaleerde fijn stof met de longen baby’s en kinderen doet. Echter vermoedt Van den Toorn dat veel ouders zich niet bewust zijn van deze gezondheidsrisico’s. “Ik ben bang dat niet iedereen dat goed weet, vooral omdat fijn stof niet te zien is. Het is wat anders dan de stof die op de vensterbank kan liggen. Je ziet het niet, je ruikt het niet. Dus ik denk zeker dat mensen zich er én niet goed van bewust zijn, én eigenlijk ook de gevaren ervan niet zo heel goed kennen.”

Toch is Van ’t Veer blij met het onderzoek. Volgens haar is de uitkomst van het onderzoek een goede manier om de ‘discussie over de slechte luchtkwaliteit’ aan te wakkeren. “En dit is niet alleen een probleem van West-Friesland, het geldt voor heel Nederland.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405