Slechtziend, maar toch kunnen zeilen: Vincent bloeit helemaal op in een boot

26 augustus 2022 08:50

“Als ik op het water ben, dan ben ik in een bubbel. En dan vergeet ik de rest gewoon.” Vincent Blaauw is slechtziend, maar leeft op als hij kan zeilen op het water. Daarom doet hij vandaag met de Enkhuizer stichting SailWise mee tijdens de Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace in Medemblik. “Ik heb er echt héél veel zin in.”

Vincent bij zijn eigen zeilbootje

Aan het begin van de avond gaat Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace van start, de 57e editie alweer. 24 uur lang moeten de in totaal 406 ingeschreven boten zorgen dat ze zoveel mogelijk nautische mijlen maken. 

Eén van die teams is de stichting SailWise uit Enkhuizen, waar Vincent onderdeel van is. De stichting biedt watersportactiviteiten en vakanties aan voor mensen met een beperking. Dit jaar vaart de stichting voor de eerste keer mee. Ze varen mee met hun volledig aangepaste catamaran Beatrix. “We gaan voor het hoogst haalbare”, zegt schipper Richard Bruijn, “maar nog belangrijker is dat iedereen actief meedoet.”

“Elke beperking doet er toe of is juist niet zichtbaar, omdat iedereen er eentje heeft”

vincent blaauw – deelnemer 24 uurs zeilrace

Voor Vincent is er op de boot audiobegeleiding. “Ik kan nog wel iets zien, maar op deze boot hebben ze hele mooie aanpassingen voor de deelnemers, ook voor mij.” Hij vindt het belangrijk dat dit er is voor mensen met een beperking. “Iedereen kan hier zijn wie hij of zij is. Elke beperking doet er toe of is juist niet zichtbaar, omdat iedereen er eentje heeft.”

Artikel gaat verder onder de foto.

Catamaran Beatrix Sailwise

SailWise biedt al 45 jaar watersportactiviteiten en vakanties aan. Vincent kan naar hartenlust zijn ding doen bij de stichting. “Voor mij is het altijd net een stapje harder werken, omdat ik slechtziend ben. Het kost véél meer energie dan bij een ander. En met deze stichting kan ik zorgeloos op vakantie en ook sporten.”

Nieuwe avonturen beleven

Thuis in Groningen zit Vincent sinds anderhalf jaar ook bij een zeilvereniging. Door zijn slechtziendheid heeft hij altijd hulp nodig. “Bij kleine zeilbootjes heb ik echt een vrijwilliger nodig, we richten ons dan samen op een punt. Ik probeer er dan zo goed mogelijk heen te zeilen, want de kust of andere zeilboten kan ik niet goed zien.”

Want bewegen en onder de mensen zijn, daar geniet Vincent zo van. “Als je thuis blijft zitten, dan gebeurt er ook niks. Door dingen te doen, ontmoet je weer nieuwe mensen. En zo beleef je stapje voor stapje weer nieuwe avonturen.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405