Smalle Beurzen Festival slaagt in opzet: “Je ziet dat je echt iets voor iemand betekent”

Straatpastor Esther Jeunink oogt tevreden na afloop van het Smalle Beurzen Festival op zaterdag. Bedoeld als een leuk dagje uit voor mensen die daar normaal gesproken geen geld voor hebben. Met ruimte voor adviezen voor wie er zelf niet meer uitkomt. “Schaam je niet, maar zoek hulp. Je denkt misschien dat je de enige bent maar dat is niet zo.”

Voor het eerst gaf Jeunink dit jaar een groot deel van de organisatie uit handen aan vier stagiaires van het Horizon College. De verwachtingen van de leerlingen over deze dag werden ruimschoots overtroffen. “Je ziet dat je op deze dag echt iets voor iemand betekent. De dag tovert een glimlach op het gezicht van de bezoekers. Het geeft me een heel goed gevoel dat ik met dit werk een ander zo kan helpen.”

Voor Lisa Roos van stichting Samen Van Start was het ook de eerste editie. “Het is heel waardevol om hier te zijn. Het geeft een goed gevoel iets te kunnen bijdragen voor een ander. “We worden niet allemaal in hetzelfde nest geboren en hebben niet allemaal dezelfde ontwikkelingsmogelijkheden. Dat proberen we vanuit Samen Van Start wel te bieden voor de kinderen. Met ouderbegeleiders en buurtmoeders die daadwerkelijk de wijk ingaan en onder meer uitleg geven over het Nederlandse onderwijs.”

Op het Smalle Beurzen Festival heeft de stichting allerlei spullen weggegeven. “Kleding, speelgoed, huishoudelijke artikelen, maar ook verzorgingsartikelen. Ik heb heel veel blije gezichten gezien van kinderen en ouders.”

Ondersteuning

Stichting Leergeld pakte de dag aan om uit te leggen waarin zij kunnen ondersteunen. “Als er ouders zijn met te weinig besteedbaar inkomen waardoor kinderen niet kunnen meedoen aan sociale activiteiten, dan ondersteunt Stichting Leergeld dat. Voorbeelden hiervan zijn zwemles, voetbal, muziekles. Maar bijvoorbeeld ook een fiets of laptop.”

Jan Kooijman had al na drie kwartier de handen weer vrij. “We hadden meer dan 40 fietsen mee, maar die zijn inmiddels allemaal weg.” Hij heeft nog wel een advies voor wie er zelf niet meer uitkomt. “Schaam je er niet voor, maar zoek hulp. Ik kom zelf uit zo’n situatie. In het begin was ik ook een beetje angstig, maar nu ik er op terugkijk realiseer ik me dat het nergens voor nodig was.”

Henrieke Mos van 1.Hoorn sluit zich daarbij aan. “Je denkt misschien dat je de enige bent maar dat is niet zo. Schroom niet om even te bellen. We kunnen misschien niet altijd een oplossing bieden, maar we kunnen wel meedenken in de situatie.”

Uitzending – 6 april 2024

Vier stagiaires van het Horizon College hebben meegeholpen het Smalle Beurzen Festival te organiseren. Beluister het interview.

Stagiaires helpen Smalle Beurzen Festival mee te organiseren

Uitzending - 6 april 2024

Jan Kooijman heeft tijdens het Smalle Beurzen Festival in drie kwartier tijd meer dan veertig fietsen gratis weggegeven. Beluister het complete interview hierover.

Jan Kooijman

Uitzending - 6 april 2024

Henrieke Mos vertelt hoe 1. Hoorn kan helpen op het gebied van financiën en zorg.

1. Hoorn

Uitzending - 6 april 2024

Paul Mulders vertelt hoe Stichting Leergeld ondersteuning kan bieden.

Stichting Leergeld

Uitzending - 6 april 2024

Lisa Roos vertelt over de Give Away Markt en stichting Samen van Start.

Give Away Markt

Uitzending - 6 april 2024

Maarten Sebastiaan vertelt wat de cliëntenraad van Werksaam doet.

Clientenraad Werksaam

Uitzending - 6 april 2024

Marjolijn Kraft, oud-docent van het Horizon College, haalde het creatieve talent van de kinderen naar boven.

Creatief met Marjolijn

Uitzending - 6 april 2024

Fresh Anointed Dance Group trad tijdens het Smalle Beurzen Festival op. Beluister het interview.

Fresh Anointed Dance Group

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844