Smalle Beurzen Festival voor Horinezen in geldnood: ‘Laagdrempelig hulp zoeken’

18 september 2022 16:00
Straatpastoor Hoorn

Hogere gasprijzen en inflatie zorgen ervoor dat steeds meer mensen in financiële problemen komen. Daarom organiseert het Straatpastoraat Hoorn binnenkort voor de tweede keer een Smalle Beurzen Festival. “We maken ons zorgen over de aankomende tijd”, zegt Esther Jeunink van het Straatpastoraat. “Mensen kunnen op deze manier op een laagdrempelige manier hulp zoeken en krijgen.”

Het Straatpastoraat en verschillende stichtingen in Hoorn krijgen steeds meer signalen van mensen die voor de herfst en aankomende winter niet meer rond kunnen komen, door onder meer de stijging van gasprijzen.

“We maken ons zorgen over de komende periode, waarin de kachel vaker aangezet moet worden. Ik denk daarbij ook aan een dame die vanuit een tijdelijke plek naar haar woning ging, maar zich gelijk kon aanmelden bij de Voedselbank”, zegt Jeunink. “Door haar hoge energiecontract kon ze direct niet meer rondkomen. Dan wordt de stap naar een eigen woning nog lastiger.”

Kleine portemonnee

Daarom wordt op zaterdag 1 oktober het Smalle Beurzen Festival in Hoorn georganiseerd. Hier kunnen bezoekers met een kleine portemonnee terecht voor vragen, waar ze tips krijgen over hoe ze geld kunnen besparen.

Verder zijn er verschillende gratis activiteiten voor jong en oud, zoals muziek en dans, kinderactiviteiten en een portretfotograaf die mooie foto’s maakt. Ook komt er een plek voor persoonlijke verzorging, met een kapper en nagelstyliste. Het Legers des Heils Bij Bosshardt houdt een modeshow, waarbij de modellen tweedehandskleding showen.

“Het wordt een plek waar je heel laagdrempelig naartoe kunt en je verhaal kwijt kunt”, licht Esther toe. “Niet heel veel inwoners van Hoorn weten bijvoorbeeld dat de gemeente allerlei diensten aanbiedt waarmee ze geholpen kunnen worden, als ze niet meer rondkomen.”

Niet alleen de gemeente is aanwezig op het festival bij de Dampten in Hoorn, ook Stichting Netwerk, Hulpverlening Westfriese Kerken, de Kinderkledingbank en Stichting Leergeld zullen tips en informatie geven.

Tweede editie

Het festival wordt komende maand voor de tweede keer gehouden. De eerste editie, die voor de coronapandemie plaatsvond, trok ongeveer 100 bezoekers. Jeunink hoopt dat ze bij deze tweede keer het dubbele aantal bezoekers zullen treffen.

“Door de gemeente, organisaties en mensen met een kleine portemonnee samen te brengen, kunnen we meer hulp bieden”, aldus Esther. “We hopen dat het wat voor de mensen oplevert, en dat ze daarnaast door de gratis toegang en activiteiten een leuke dag zullen hebben.”

Uitzending – 17 september 2022

Beluister het gesprek met wethouder Karin Hakhoff over de hulp die aan lage en middeninkomens kan worden geboden.

Wethouder Karin Hakhoff over het armoedebeleid van de Gemeente Hoorn

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405