Speciaalbier met een speciale boodschap: “Onze Peter zal nooit worden vergeten”

17 november 2023 18:04
Bron: Joost Buis

Een bierstempelkaart voor bierliefhebbers (‘geen zuiplappen’) en het Bierdrinkersgilde: Hèt Café van Wervershoof ontpopt zich steeds meer tot locatie van de speciaalbieren. De meest bijzondere uit het assortiment? Dat is ongetwijfeld Blonde Blije Peekie, een ode aan de overleden zwager van Joost Buis. ”Bier met een boodschap, onze Peter zal niet vergeten worden.”

Hèt Café van Wervershoof opende in 2015 de deuren en naast de verkoop van ‘gewoon’ bier, wilde mede-eigenaar Joost Buis iets speciaals doen. Het gevolg: een ruim aanbod aan speciaalbier, met zowel bekende als minder bekende merken. 
 
Maar daar bleef het niet bij. Joost bezocht eens een ander café, dat werkte met een bierstempelkaart. “Ik vond dat zo origineel, dus heb ik dat ook ingevoerd voor het speciale bierdrinkersgilde van het Café”, zegt Joost. Op de kaart staan 20 speciaalbieren. De bierliefhebbers hebben 10 maanden de tijd om de stempelkaart vol te krijgen. “Bedoeld voor bierliefhebbers, niet voor zuiplappen.”  

Schoenen inleveren en Kees

Aan acht van de bieren op de stempelkaart zitten restricties, vertelt Joost: “We hebben een speciaalbier uit Duitsland, die je hoort te drinken uit speciale stenen bekers. Deze bekers zijn moeilijk te verkrijgen. Voor dit biertje geldt dat mensen hun schoenen in moeten leveren als ze het willen drinken. Zo kunnen ze niet hard wegrennen, als ze stiekem de beker willen pikken.” 

Een ander bier moet je alleen op donderdag drinken als je een stempel wil krijgen. En als je het bier van Brouwerij Kees drinkt, krijg je alleen een stempel als er ook daadwerkelijk een Kees in het café te vinden is. Dit jaar bestaat het brandweercorps van Wervershoof 200 jaar. “Als je het bier van Brouwerij Bluswater drinkt, terwijl er een (ex-)lid van het corps van Wervershoof in het café zit, moet je hem trakteren”, zegt Joost.

Als de stempelkaart vol is, krijgt de gelukkige een vermelding op de deur van Hèt Café. Volgend jaar gaat het Bierdrinkersgilde op pad en worden bezoeken gebracht aan brouwerijen en andere biercafés.  

Tekst gaat verder onder de foto.

Blonde Blije Peekie

Veel soorten en smaken dus, maar het meest in het oog springende biertje is toch Blonde Blije Peekie. Het bier waarvan Joost wilde dat het nooit was verschenen. Het is namelijk een ode aan Peter van der Velde, zijn zwager die in 2021 overleed aan darmkanker. “In het begin zat hij ook in de zaak, maar het was toch niks voor hem”, vertelt Joost. De vrouw van Peter, Paulien, haar zus Antoinet en Joost zetten de zaak met zijn drieën voort. En vonden dat ze ‘iets’ moesten doen na zijn overlijden, dus bedacht Joost een biertje ter ere van Peter, genaamd Blonde Blije Peekie.  

‘Vier het leven!’

Het bier is een eigen recept en dus uniek te noemen. Het is alleen verkrijgbaar in Hèt Café, op de tap. Het logo is door Joost zelf gemaakt. ‘Vier het leven’, valt er te lezen op het etiket. “Door dit bier wordt Peter in leven gehouden in ons café. We zijn allemaal maar passanten op deze wereld, dus je moet het leven zo mooi mogelijk maken. Vier het leven! Je leeft maar één keer. Er is dit jaar al bijna 3.000 liter van gedronken. Het loopt dus als een tierelier en is het favoriete bier in het café.” 

‘Eten wat de pot skaft!’: themaweek over West-Fries eten en drinken

Deze week besteedt NH Nieuws/WEEFF veel aandacht aan het eten en drinken in West-Friesland. Onder de noemer ‘Eten wat de pot skaft!’ duiken we in de lokale lekkernijen en gaan we op zoek naar de antwoorden op andere prangende eet- en drinkvragen.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844