Speciale onderscheiding voor legendarische keeperstrainer Frans Hoek: “Ben er stil van”

26 april 2022 13:31

Vanmorgen werd Frans Hoek uit Hoorn verrast door familie en vrienden in het Statenlogement. De legendarische keeperstrainer en technisch adviseur kreeg, vanwege zijn jarenlange internationale verdiensten en carrière, de onderscheiding ‘Officier in de Orde van Oranje-Nassau’ opgespeld door burgemeester Jan Nieuwenburg.

Vrienden van Hoek gaven hem vorig jaar juni op en hoopten ‘dat hij zo éindelijk een onderscheiding zou krijgen voor zijn werk’. “Het is een prachtige onderscheiding en we zijn enorm trots op hem”, vertelt inititatiefnemer Marianne Tensen. De keeperstrainer had geen flauw idee dat hij de onderscheiding zou krijgen en werd met een smoes naar het Statenlogement gelokt. “Het is de eerste keer dat ik hem zie breken in zijn leven”, ziet Tensen. 

Stil

De verrassing maakte een grote indruk op Hoek. “Ik ben er stil van en dat gebeurt niet vaak, maar dat ben ik nu zeker wel.” De Horinees verdedigde van 1973 tot 1985 het doel van FC Volendam. In 1977 steeg hij met de club voor het eerst naar de eredivisie. Vanaf 1985 ging Hoek als keeperstrainer aan de slag bij Ajax, waar hij in de jaren ’90 voor het eerst samenwerkte met trainer Louis van Gaal. Hij kreeg de jonge doelman Edwin van der Sar onder zijn hoede.

Clubs

“Barcelona, Bayern München, Manchester United, Galatasaray en het Nederlands elftal”, somt burgemeester Jan Nieuwenburg op tijdens zijn speech. Het zijn slechts enkele clubs waar Hoek heeft gewerkt en dat maakt de Horinees dan ook erg geliefd.

Naast Hoek deelt de burgemeester in totaal nog twaalf lintjes uit. “We hebben echt een krap schema”, lacht hij. “Ik hoop dat we ons aan dat schema kunnen houden, maar het ziet ernaar uit dat het gaat uitlopen.”

“Het is een enorme vorm van waardering. Van eigenlijk alles wat ik met heel veel plezier altijd heb gedaan”

Frans Hoek, keeperstrainer

De bescheiden Hoek kan het nog maar moeilijk bevatten, waarvoor hij zojuist is onderscheiden. “Het ziet er imponerend uit”, zegt de keeperstrainer, terwijl hij naar zijn opgespelde onderscheiding kijkt. “Het is een enorme vorm van waardering. Van eigenlijk alles wat ik met heel veel plezier altijd heb gedaan.”

Officier in de Orde van Oranje-Nassau

Officier in de Orde van Oranje-Nassau is de vierde graad in de orde. Personen die benoemd worden tot Officier hebben met hun bijzondere verdiensten vaak een landelijke of zelfs internationale uitstraling of betekenis.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405